Előadásjegyzetek, feladatgyűjteményekHallgatói értékelések2021/2022 őszi félév

Valószínűségszámítás (ea+gy) MBNK61E/G

Időpont, helyszín:

Az előadás és a gyakorlat együtt kreditelt, külön-külön egyik sem teljesíthető. A gyakorlaton a félév során 3 dolgozat lesz. A dolgozatok egy órásak (16:00-16:45), időpontjai: október 5, november 2, és december 7. A dolgozatok után a gyakorlaton új anyagot veszünk. Mindhárom dolgozat 17 pontos. A megszerezhető 51 pontból legalább 25 pontot el kell érni a vizsgára bocsátáshoz. A három dolgozatból egy pótolható vagy javítható a vizsgaidőszak első hetében. A vizsgán további 50 pont szerezhető. Szóbeli vizsga lesz, később kiadott tételsor alapján.


Ajánlott irodalom:

Pénzügyi- és kockázati folyamatok / Financial Mathematics and Ruin Theory (MMNV64(EN)G)

Időpont, helyszín / Time, place: kedd / Tuesday, 14-16 Bolyai terem

A Pénzügyi- és kockázati folyamatok című kurzust Barczy Mátyással tartjuk. A pénzügyi matematika illetve a kockázati folyamatok témakört párhuzamosan és egymástól függetlenül fogjuk majd leadni heti 2-2 órában. A pénzügyi matematikából 2 zárthelyi dolgozat (2 * 20 pont), házi feladatok (5 * 4 pont), és a félév végén kockázati folyamatokkal közös szóbeli vizsga lesz. A két zh közül egy javítható vagy pótolható a vizsgaidőszak első hetében. A dolgozatok időpontja: október 19., december 7. A vizsgára bocsátáshoz legalább 30 pont kell. A kurzusra a két témakör eredménye alapján egy kollokviumjegyet fogunk majd adni.

The Financial Mathematics and Ruin Theory course has two parts, which goes parallel and independently. I teach financial mathematics, and Mátyás Barczy teaches ruin theory. In financial mathematics there are 2 midterm exams (2 * 20 points), 45 minutes each, and regular homeworks (5 * 4 points). 30 points is the minimum requirement for the exam. One of the midterm exams can be repeated on the first exam week. The midterms will be on 19th October and 7th December. A single grade is obtained based on the two parts (financial mathematics, ruin theory) and the exam.


Literature:

2020/2021 tavaszi félév

A sztochasztika alapjai (ea+gy) MTN662e/g

Időpont, helyszín:

Az előadás és a gyakorlat együtt kreditelt, külön-külön egyik sem teljesíthető. A gyakorlaton a félév során 3 dolgozat lesz. A dolgozatok egy órásak (8:00-8:45), időpontjai: március 10., április 14., és május 19. (A dolgozatok után a gyakorlaton új anyagot veszünk.) Mindhárom dolgozat 17 pontos. A megszerezhető 51 pontból legalább 25 pontot el kell érni a vizsgára bocsátáshoz. A három dolgozatból egy pótolható vagy javítható a vizsgaidőszak első hetében. A vizsgán további 50 pont szerezhető. Szóbeli vizsga lesz, később kiadott tételsor alapján.Ajánlott irodalom: Videók, feladatsorok:

TÉTELSOR

Sztochasztikus folyamatok / Stochastic process (ea/lecture) MMNV(EN)63E

Időpont / Time: előadás / lecture: csütörtök/Thursday 12-14, jitsi

Az előadás és a gyakorlat együtt kreditelt, külön-külön egyik sem teljesíthető. A vizsgárabocsátás feltétele a gyakorlat teljesítése. Szóbeli vizsga lesz, később kiadott tételsor alapján. A végső osztályzatot a gyakorlat és a vizsga eredménye egyenlő arányban határozza meg.
The lecture part and practice part can be completed only together. Only those students are allowed to take an exam who fully completed the requirements for the practice part. There will be oral exam. In the final grade the practice part and the oral exam contributes equally.


Lectures, notes:

Literature:

2020/2021 őszi félév

Valószínűségszámítás (ea+gy) MBNK61E/G

Időpont, helyszín: 2020. november 16-tól online a jitsi szobámban!

Az előadás és a gyakorlat együtt kreditelt, külön-külön egyik sem teljesíthető. A gyakorlaton a félév során 3 dolgozat lesz. A dolgozatok egy órásak (12:00-12:45), időpontjai: október 6, november 3, és december 8. A dolgozatok után a gyakorlaton új anyagot veszünk. Mindhárom dolgozat 17 pontos. A megszerezhető 51 pontból legalább 25 pontot el kell érni a vizsgára bocsátáshoz. A három dolgozatból egy pótolható vagy javítható a vizsgaidőszak első hetében. A vizsgán további 50 pont szerezhető. Szóbeli vizsga lesz, később kiadott tételsor alapján.


Ajánlott irodalom:
TÉTELSOR
Feladatsorok:
Előadások, gyakorlatok:

Pénzügyi- és kockázati folyamatok (MMNV64G-1)

Időpont, helyszín: hétfő 8-10, online (jitsi szoba)

A Pénzügyi- és kockázati folyamatok című kurzust Szűcs Gáborral tartjuk. A pénzügyi matematika illetve a kockázati folyamatok témakört párhuzamosan és egymástól függetlenül fogjuk majd leadni heti 2-2 órában. A pénzügyi matematikából kiadott házi feladatok, 2 zárthelyi dolgozat és szóbeli vizsga lesz. A kurzusra a két témakör eredménye alapján egy kollokviumjegyet fogunk majd adni.


Ajánlott irodalom: Jegyzet megjegyzésekkel:


Házi feladatok:


2019/2020 tavaszi félév

A sztochasztika alapjai (ea+gy) MTN662e/g

Időpont, helyszín:

Az előadás és a gyakorlat együtt kreditelt, külön-külön egyik sem teljesíthető. A gyakorlaton a félév során 3 dolgozat lesz. A dolgozatok egy órásak (8:00-8:45), időpontjai: március 4., április 8., és május 13. (A dolgozatok után a gyakorlaton új anyagot veszünk.) Mindhárom dolgozat 17 pontos. A megszerezhető 51 pontból legalább 25 pontot el kell érni a vizsgára bocsátáshoz. A három dolgozatból egy pótolható vagy javítható a vizsgaidőszak első hetében. A vizsgán további 50 pont szerezhető. Szóbeli vizsga lesz, később kiadott tételsor alapján.

Ajánlott irodalom: Feladatsorok:


A sztochasztika alapjai fizikusoknak (gy) MBNX461G

Időpont, helyszín: kedd 8-10, Bolyai terem

Információ az előadó honlapján. A dolgozatok időpontjai: március 3., április 7., és május 12.

Feladatsorok:


2019/2020 őszi félév

Valószínűségszámítás (ea+gy) MBNK61E/G

Időpont, helyszín:

Az előadás és a gyakorlat együtt kreditelt, külön-külön egyik sem teljesíthető. A gyakorlaton a félév során 3 dolgozat lesz. A dolgozatok egy órásak (12:00-12:45), időpontjai: szeptember 26, október 24, és december 5. A dolgozatok után a gyakorlaton új anyagot veszünk. Mindhárom dolgozat 17 pontos. A megszerezhető 51 pontból legalább 25 pontot el kell érni a vizsgára bocsátáshoz. A három dolgozatból egy pótolható vagy javítható a vizsgaidőszak első hetében. A vizsgán további 50 pont szerezhető. Szóbeli vizsga lesz, később kiadott tételsor alapján.

TÉTELSOR
Aki javít, emailben jelentkezzen nálam, és jelezze, hogy melyik dolgozatot javítja! A javítódolgozat 2019. december 9-én hétfőn lesz 9-től a Rédei teremben.

Ajánlott irodalom: Feladatsorok:


Alkalmazott statisztika (ea+gy) MBNB62E/G

Időpont, helyszín: előadás, gyakorlat: csütörtök 8-11, Kalmár terem

Az előadás és a gyakorlat együtt kreditelt, külön-külön egyik sem teljesíthető. A félév során 2 dolgozat lesz. A dolgozatban lesznek elméleti és gyakorlati feladatok, valamint R-ben megoldandó feladatok is. Mindkét dolgozat 30 pontos. A félév során adok ki 6 beadandó házi feladatot, melyekkel 40 pont szerezhető.Ajánlott irodalom:

Feladatsorok / Házi feladatok:


2018/2019 tavaszi félév

Reguláris változású függvények / Regularly varying functions MMNV99E-00008

Időpont, helyszín / Time, place: szerda 16-18 / Wednesday 4-6, Riesz terem

A kurzus nyelve angol. / In English.

Tematika: Cauchy-féle függvényegyenlet; lassú változású függvények tulajdonságai és reprezentációja; Lebesgue--Stieltjes integrál; Karamata tételei a reguláris változású függvények integráljáról; Laplace transzformáltra vonatkozó Tauber-típusú tételek; Reguláris változású függvények a valószínűségelméletben: független azonos eloszlású véletlen változók maximumára, összegeire vonatkozó határeloszlás-tételek, felújítási elmélet, implicit felújítási elmélet; Néhány nyitott probléma; Szubexponenciális eloszlások; Véletlen Poisson mértékek, pontfolyamatok.

Értékelés: Félév során otthoni feladatmegoldás alapján.

Ajánlott irodalom: Feladatsorok / Exercises:


A sztochasztika alapjai (ea+gy) MTN662e/g

Időpont, helyszín:

Az előadás és a gyakorlat együtt kreditelt, külön-külön egyik sem teljesíthető. A gyakorlaton a félév során 3 dolgozat lesz. A dolgozatok egy órásak (8:00-8:45), időpontjai: március 6., április 10., és május 15. (A dolgozatok után a gyakorlaton új anyagot veszünk.) Mindhárom dolgozat 17 pontos. A megszerezhető 51 pontból legalább 25 pontot el kell érni a vizsgára bocsátáshoz. A három dolgozatból egy pótolható vagy javítható a vizsgaidőszak első hetében. A vizsgán további 50 pont szerezhető. Szóbeli vizsga lesz, később kiadott tételsor alapján.

TÉTELSOR

Ajánlott irodalom: Feladatsorok:


A sztochasztika alapjai fizikusoknak (gy) MBNX461G

Időpont, helyszín:

Információ az előadó honlapján. A dolgozatok időpontjai: március 4., április 8., és május 13.

Feladatsorok:
2018/2019 őszi félév

Valószínűségszámítás (ea+gy) MBNK61E/G

Időpont, helyszín:

Az előadás és a gyakorlat együtt kreditelt, külön-külön egyik sem teljesíthető. A gyakorlaton a félév során 3 dolgozat lesz. A dolgozatok egy órásak (10:00-10:45), időpontjai: október 2, november 6, és december 4. (A dolgozatok után a gyakorlaton új anyagot veszünk.) Mindkét csoport ugyanazt a dolgozatot írja meg. Mindhárom dolgozat 17 pontos. A megszerezhető 51 pontból legalább 25 pontot el kell érni a vizsgára bocsátáshoz. A három dolgozatból egy pótolható vagy javítható a vizsgaidőszak első hetében. A vizsgán további 50 pont szerezhető. Szóbeli vizsga lesz, később kiadott tételsor alapján.

TÉTELSOR
Zh eredmények, összpontszám a javítódolgozatok után

A dolgozatokat meg lehet nézni 2018. december 11-én kedden 10-től a szobámban.

Ajánlott irodalom: Feladatsorok:


Alkalmazott statisztika (ea+gy) MBNB62E/G

Időpont, helyszín:

Az előadás és a gyakorlat együtt kreditelt, külön-külön egyik sem teljesíthető. A félév során 2 dolgozat lesz az előadás időpontjában. Mindkét dolgozat 20 pontos. A félév során adok ki beadandó házi feladatokat, melyekkel 20 pont szerezhető. A vizsga 40 pontos. Szóbeli vizsga lesz, később kiadott tételsor alapján.

TÉTELSOR

Ajánlott irodalom:

Feladatsorok / Házi feladatok: