Tudományos kutatások

Elméleti kutatások

A Bolyai Intézet nemzetközi mércével mérve is rangos kutatócentrum. A kutatott témákról és a vendégelőadókról tájékozódhattok a tanszéki szemináriumok illetve a nemzetközi konferenciák honlapjain.

Kiemelkedő hallgatóink már diplomaszerzés előtt elméleti kutatásokat kezdhetnek a matematika valamely számukra érdekes területén. Azok, akik később is a kutatásnak szentelik életüket, általában egyetemeken dolgoznak, ezért a Felsőoktatás című oldalon térünk ki rájuk.

Járványtan a Bolyaiban

Dr. Röst Gergely matematikus és kutatócsoportja -- Magyarországon egyedülálló módon -- járványok terjedését vizsgálja a szegedi Bolyai Intézetben. A Délmagyarország napilap így számol be egy 2009-2010-ben lezajlott sikeres kutatásukról:

"A H1N1-vírus hazai terjedését vizsgálta legutóbb Röst Gergely, aki e munkába bevonta tanítványát, Knipl Diánát is....Ötven differenciálegyenletből álló modelljükkel sikeresen írták le a H1N1-járvány hazai mozgását. Így a szegedi matematikusok már (2009) december elején sikeresen előrejelezték: a járvány a hónap közepén éri el csúcspontját, s 2010 januárjára lecseng. Azt is bizonyítani tudják, hogy – a klasszikus védekezési szisztémával szemben – nem az idősek, hanem a közösségben mozgó fiatalok beoltása hatékonyabban fékezi meg a járvány terjedését."

Ajánljuk figyelmetekbe a teljes cikket.

Röst Gergely kollégánk kiemelkedő Európai Uniós támogatást kapott kutatócsoportjának megszervezéséhez és működtetéséhez. Holnapjuk itt érhető el.

Matematikusok a biológia tanszékeken és kutatóintézetekben

A kutatóegyetemek biológiai tanszékei matematikusokat (is) alkalmaznak élettudományi problémák matematikai módszerekkel történő vizsgálatára. Biológiai folyamatok modellezésénél és mélyelemzésénél nagy szükség van olyan tudományterületekre mint a valószínűségszámítás, statisztika, differenciálegyenletek. Ezen ismerteket alaposan csak matematika szakon lehet elsajátítani. Persze az sem hátrány, ha egy kutató programozói ismeretekkel is rendelkezik.

2011 őszén felvettük a kapcsolatot a Bolyai Intézet néhány olyan volt hallgatójával is, akik ilyen területen dolgoznak vagy dolgoztak. Az alábbi leírásokat ők adták.

Diploma-szerzés éve Munkakör/ beosztás A munkakör leírása
2002 Tudományos ügyintéző A Szegedi Biológiai Kutató intézetben dolgozok. Biológiai kísérletek eredményeinek statisztikai elemzését csinálom. Ezek sokszor úgynevezett high true-put kísérletek, ami azt jelenti, hogy robotizálva nagyon sok mérést csinálunk, és a sok statisztika kiszámítására programokat írunk.*
* Válaszadónk a matematikus szak mellett programtervezőit is végzett.
2000 Tudományos segédmunkatárs (Amerikában) Részben biológiai folyamatok matematikai modellezése differenciálegyenletekkel, részben matematikai alapkutatás az approximációelmélet témakörében. Szakdolgozók és gyakornokok témavezetése.
2004 Tudományos munkatárs (Írországban) Rákkutatásban segítettem a dublini Trinity College-ben néhány biológust. Főként adatelemzés, illetve szoftverfejlesztés volt a munkám. Itt is fontos volt a matematikusi diploma megléte (is).*
* Válaszadónk a matematikus szak mellett programtervezőit is végzett.
Nem adta
meg
Kutatási csoportvezető Matematikai mikrobiológia kutatócsoport irányítása egy kutatóintézetben. Baktériumok kinetikájának modellezése különféle extracelluláris környezetben.
1991 Posztdoktorális kutató (Amerikában) Statisztikai és matematikai kutatás és konzultáció a matematika biológiai alkalmazásairól, az eredmények publikálása.