Bank, biztosítás, pénzügy

A mai pénzügyi világ elképzelhetetlen anélkül, hogy bizonyos tagjai magas szinten ne értsenek a matematikához. Matematikai feladat a gazdasági összefüggések elemzése, banki és pénzügyi termékek kifejlesztése, a befektetések értékelése, a kockázatelemzés.

2011 őszén 32 ezen a területen dolgozó volt hallgatónkkal vettük fel a kapcsolatot. Kérésünkre többek között az alábbi munkakörökről számoltak be:

Diploma-szerzés éve Szűkebb munkaterület Munkakör/ beosztás A munkakör leírása
2010 Lízing Kockázatelemző szakértő Statisztikai alapú prediktív modellek készítése: Már meglévő ügyfeleink historikus adataira támaszkodó "előrejelző" modellek készítése. Többek között bedőlés valószínűsége, várható veszteség, bedőlés esetén a felépülés valószínűsége, kivezetett ügyfélen elszenvedett veszteség. Továbbá ezen események kiváltó okainak keresése, és a lehetséges okok körének leszűkítése egy kisebb változóhalmazra. (Pl.: A bedőlés valószínűsége függ-e a hitelkérelmező iskolai végzettségétől. Válasz: igen, függ. :))
2004 Biztosítási termékfejlesztés és menedzsment Termékfejlesztő Életbiztosítási termékek fejlesztése, a fejlesztésben résztvevő osztályok munkájának koordinálása, a termékek feltételeinek kidolgozása, szorosan együttműködve az aktuáriusi területtel. Másrészt a meglévő biztosítási termékek ápolása, menedzselése, értékesítési terület támogatása.
2008 Elemző termékmenedzser
  • lakásbiztosítási portfólió, a piaci adatok és információk elemzése
  • üzleti tevékenység, a termékfejlesztés támogatása lekérdezések, riportok és átfogó elemzések készítésével
  • innovatív elemzői tevékenység
  • értékesítési (DM) akciók előkészítése, lebonyolítása, nyomon követése, kiértékelése
  • kapcsolattartás az adatszolgáltatókkal és külső tanácsadó cégekkel
2007 Befektetési banki
szektor
Model controller A modellezők által elbírálásra bocsájtott modellek tesztelése, elfogadása, vagy visszautasítása, a meglévő modellek nyomon követése.
2011 Folyamatfejlesztés A vállalat belső folyamatainak átvilágítása és javaslattétel a fejlesztésére.
2010 Nemzeti Bank Statisztikai elemző Felügyeleti mérlegek elemzése. Havi statisztikai kimutatások készítése.
1981 Rendszeranalitika Területvezető termékmodellező Biztosítási termékek szabályai, díjszámítási módjai egy komplex rendszert képeznek, amelyek mindig meghatározott időintervallumokban érvényesek. Ezeket a szabályokat olyan rendszerbe, modellbe kell foglalni, ami algoritmizálható, informatikai rendszerekkel működtethető. A piaci verseny nagyon nagy, ezért nagyon sok a változás, naprakészen kell biztosítani minden régi szabályrendszer működtetését a meglévő szerződésekre és folyamatosan újabb és újabb rendszereket bevezetni az új szerzésekre. Ez egy nagyon aktiv matematikusi modellalkotó, tervező munkát igényel, amit speciális szoftverekben programozással valósítunk meg. A tevékenység fontos eleme, hogy mivel az általunk elkészített kalkulátor modulok úgy működnek mint egy agy a különböző felületkezelő offline és online informatikai rendszerekben, ezért a korábbi sokéves programozási tapasztalat biztosítja a hatékony együttműködést matematikus és a konkrét alkalmazásfejlesztő között.
2006 Számvitel Könyvelési csoportvezető 6 fős könyvelési csoportot koordinálok egy intézményben. Felosztom és összefogom a könyvelési feladatokat, mellette mérleget, beszámolót, cash-flowt, adóbevallást, stb. készítek.
2006 Aktuárius* Életbiztosító kockázat-jelentő, illetve termékárazó modelljének fejlesztése a cég közép-európai szolgáltató központjában. 90%-ban programozás, de matek is kell hozzá (statisztika, valószínűségszámítás).

*Egy angol nyelvű videó arról, hogy mit csinál egy aktuárius:


Érdemes matematikai tudásunkat más ismeretekkel is kiegészíteni

Számos, a gazdasági életben dolgozó válaszadónk kiemelte, hogy matematikai tanulmányait más (gazdasági vagy informatikai) tanulmányokkal ötvözve a munkaadók által megbecsült, kiválóan eladható tudásra tett szert. Egy 2011-ben végzett, banki területen elhelyezkedett hallgatónktól kaptuk a következő sorokat:
Mivel látom, hogy rengeteg irányban van lehetőségem továbbfejlődésre, csak ajánlani tudom a szakot azoknak, akik komolyan veszik tanulmányaikat. Azt fontosnak tartom kiemelni, hogy a matematikát nem egyedüli, hanem határterületként kezelve jelentősen több lehetőség nyílik meg sok ember számára. Az egyetemi tanulmányokat így érdemes ütemezni: tudatosítani kell a hallgatókban és biztatni őket arra, hogy más tanszékcsoportok informatikai illetve gazdasági kurzusait is hallgassák előszeretettel, tematikusan kezelve. A kettő ötvözete egy ütős lehetőséget nyújthat számukra mind belföldön mind külföldön. Persze az is kétség kívüli, hogy csupán a matematika is szépen és élvezetesen művelhető.

Jövedelem

Bár az e területen dolgozó válaszadóink többsége igen fiatal (a megkérdezett 32 hallgatóból 26 fő 2000-ben vagy azután végzett), havi jövedelmük mértéke is munkájuk értékét mutatja. 2011-es jövedelmükre vonatkozó adatainkat az alábbi táblázat fogalja össze:

Havi bruttó jövedelem
100 000 Ft - 200 000 Ft 2
200 000 Ft - 300 000 Ft 3
300 000 Ft - 500 000 Ft 9
500 000 Ft - 1 000 000 Ft 13
Nem adta meg 5