Kedves matematika iránt érdeklődő fiatalok!

Sok diákkal találkozunk, akik szeretik a matematikát, gondolkoznak azon, hogy érettségi után a matematika szakot válasszák, de el sem tudják képzelni, hogy mit csinál egy matematikus. Gyakorló matematikusként pedig gyakran szembesülünk azzal a tévhittel, hogy a matematikusok munkájuk során csupán hosszú számoszlopokat adnak össze, esetleg új módszereket dolgoznak ki hosszú számoszlopok összeadására. Nos, ez a szakma ennél sokkal szebb és változatosabb.

Ez a honlap épp azért született, hogy ismertesse a matematika (matematikusi, alkalmazott matematikusi és matematika tanári) diplomával elérhető munkalehetőségeket, ezzel segítve a pályaválasztásotokat.

A matematika szak legfőbb érdeme, hogy az itt töltött évek alatt az odafigyelő hallgató megtanul következetesen, teljességre törekvően, absztrakt módon gondolkodni. Így egy matematikus minden olyan munkaterületen megállja a helyét, ahol valamilyen kihívást jelentő, megoldatlan probléma precíz feldolgozása, elemzése és kreatív megoldása a feladat. Ez a probléma sokrétű és sokfajta lehet: például informatikai, pénzügyi vagy elméleti matematikai.

Matematika diplomával a kezetekben többek között az alábbi területeken helyezkedhettek el:

A fenti linkekre kattintva információt kaptok az egyes munkaterületeken elérhető lehetőségekről. Külön foglalkozunk az általános és középiskolai tanári mesterséggel a Közoktatás címszó alatt.

Hogy a tájékozató hiteles legyen, 2011 őszén egy kérdőívet küldtünk ki a Szegedi Tudományegyetem 687 volt matematika szakos hallgatójának jelenlegi és korábbi munkáikkal kapcsolatban. A kérdőívet 375 fő töltötte ki, segítségüket ezúton is köszönjük. Összeállításunk kizárólag az ő válaszaik alapján készült.

A tájékoztatóval kapcsolatos észrevételeiteket, kérdéseiteket Vas Gabriella várja a vasg@math.u-szeged.hu címen.

Üdvözlettel:
a Bolyai Intézet dolgozói