See by year See by month Jump to month

Mező István (Nanjing University of Information Science and Technology, China): A Lambert W függvény és alkalmazásai, általánosításai

Download as iCal file
Wednesday, 13. October 2021, 14:00 - 16:00
Absztrakt: Euler és kortársa, Johann Heinrich Lambert ugyanazt a trinomiális egyenletet vizsgálták 1770 körül. Euler észrevette, hogy bizonyos transzformációk elvégzése után határértékben az egyenlet a ze^z=a transzcendens egyenletté alakul. Ennek az egyenletnek a megoldásait adja meg a Lambert W függvény. Ez a kérdés aztán jórészt feledésbe merült egészen 1996-ig, amikor Donald Knuth és szerzőtársai írtak egy cikket ennek a függvénynek a főbb tulajdonságairól, és bemutatták a W jó pár alkalmazását is. Ezen cikk hatására a Lambert függvény bekerült a "köztudatba", és '96 óta számtalan új alkalmazását sikerült találni. Kiderült az is, hogy W sok probléma megoldására nem elegendő, így többen új általánosításokat kezdtek el vizsgálni.

Ebben az előadásban a fent vázolt történelmi vonalat követve mutatjuk be a W függvényt, és azt, hogy milyen alkalmazásai vannak mind a matematikában mind azon kívül. Ezután kitérünk az általánosításokra is.

 
Az előadás közös rendezvény a differenciálegyenletek szemináriummal.

Back

JEvents v3.1.8 Stable   Copyright © 2006-2013