Hírek

Lángi Zsolt előadása

Dowker-típusú tételek körpoligonokra normált síkon


A Geometriai Tanszék örömmel teszi közzé, hogy

Zsolt Lángi (BME)

a Kerékjártó Szeminárium keretében előadást tart

Dowker-típusú tételek körpoligonokra normált síkon

címmel.

Az előadás helye és időpontja:

2024. március 21., csütörtök 12:30 óra, Riesz terem
online közvetítés: Zoom Meeting

Az előadás kivonata:
Dowker egy klasszikus eredménye szerint az rögzített konvex síkidom köré írt (beírt), minimális (maximális) területű konvex n-szögek területe egy konvex (konkáv) sorozatot alkot. Ismert, hogy a tétel igaz marad, ha a területet kicseréljük kerületre, az euklideszi síkot egy normált síkra, vagy a konvex sokszögeket kör-n-szögekre, ahol egy kör-n-szöget n darab egységkörlemez metszeteként definiálunk. Az előadás célja ezen probléma megvizsgálása beírt és köréírt C-n-szögekre, ahol egy C-n-szöget egy o-szimmetrikus C konvex lemez n eltoltjának metszeteként definiálunk. Megmutatjuk, hogy Dowker tételének ezen variánsa igaz leszebírt C-n-szögek kerületére, és köréírt C-n-szögek kerületére és területére. Megmutatjuk azt is, hogy egy Hausdorff távolságra nézve tipikus C o-szimmetrikus konvex lemezre Dowker tétele nem teljesül beírt C-n-szögek területére. Megvizsgáljuk a fenti tulajdonságok akkor is, ha a Hausdorff távolság által indukált topológiánál egy sűrűbb topológiát veszünk az o-szimmetrikus konvex lemezek határán.

 

Tájékoztatás:
az eseményeken rendszerint kép- és hangfelvétel is készül tömegfelvételek formájában, egyben az esemény sajtónyilvános rendezvény is.
A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 2:48. § (2) bekezdése alapján a tömegfelvételek, valamint a nyilvános közéleti szereplés esetén nincs szükség a résztvevők hozzájárulására sem a felvétel elkészítéséhez, sem annak felhasználásához, de az érintetteket erről előzetesen tájékoztatni kell.
Kötelezettségünknek jelen szöveg megjelenítésével teszünk eleget azzal megtoldva, hogy jelezzük: a felvételeket az esemény népszerűsítésére, marketing céllal, online és nyomtatott csatornáinkon keresztül használjuk fel.


© 2024 Geometria Tanszék