Hírek

Grünfelder Balázs előadása

Konvex lemezek közelítése a gömbön és a hiperbolikus síkon
A Geometriai Tanszék örömmel teszi közzé, hogy

Grünfelder Balázs (Szegedi Tudományegyetem, Magyarország)

a Kerékjártó Szeminárium keretében előadást tart

Konvex lemezek közelítése a gömbön és a hiperbolikus síkon

címmel.

Az előadás helye és időpontja:

TBA, csütörtök 12:30 óra, Riesz terem
online közvetítés: Zoom Meeting

Az előadás kivonata:
Az euklideszi síkon nevezetes állítás Sas tétele, mely egyrészt éles alsó korlátot ad egy konvex lemezbe írható legnagyobb területű $n$-szög területére, illetve azt is állítja, hogy a kör a legrosszabbul közelíthető alakzat ebből a szempontból. A kerület esetében Schneider adott éles alsó és felső korlátot a legnagyobb kerületű beírt, illetve a legkisebb kerületű körülírt $n$-szög kerületére. Az extremális eset a kör a beírt és a körülírt esetben is. A körülírt minimális területű $n$-szög esete nyított, általános éles felső becslés nem ismert. Az előadásban a gömbfelületen és a hiperbolikus síkon vizsgáljuk a konvex lemezbe írható maximális területű sokszögek viselkedését. Közös munka Fejes Tóth Gáborral (Rényi Intézet) és Fodor Ferenccel (Szeged).

 

Tájékoztatás:
az eseményeken rendszerint kép- és hangfelvétel is készül tömegfelvételek formájában, egyben az esemény sajtónyilvános rendezvény is.
A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 2:48. § (2) bekezdése alapján a tömegfelvételek, valamint a nyilvános közéleti szereplés esetén nincs szükség a résztvevők hozzájárulására sem a felvétel elkészítéséhez, sem annak felhasználásához, de az érintetteket erről előzetesen tájékoztatni kell.
Kötelezettségünknek jelen szöveg megjelenítésével teszünk eleget azzal megtoldva, hogy jelezzük: a felvételeket az esemény népszerűsítésére, marketing céllal, online és nyomtatott csatornáinkon keresztül használjuk fel.


© 2024 Geometria Tanszék