Hírek

Pach János előadása

Az Erdős-Hajnal sejtésről


A Geometriai Tanszék örömmel teszi közzé, hogy

Pach János Pach János
(Rényi, Budapest, Magyarország, és MIPT, Moszkva Oroszország)

a Kerékjártó Szeminárium keretében előadást tart

Az Erdős-Hajnal sejtésről

címmel.

Az előadás helye és időpontja:

2021. március 4, csütörtök 12:30 óra,
Zoom Meeting 6237505738

Az előadás kivonata:
Erdős és Hajnal belátták, hogy bármely rögzített $H$ gráfra, azokban az $n$-csúcsú gráfokban, melyek nem tartalmaznak $H$-val izomorf feszített részgráfot, sokkal nagyobb klikkek vagy független halmazok találhatóak, mint amekkorát Ramsey tételének kvantitatív változata garantál (ami kb. $\log n$). Nevezetes sejtésük szerint minden ilyen gráfban van egy legalább $n^c$-méretű klikk vagy független halmaz, ahol $c>0$ egy $H$-tól függő konstans.
Röviden áttekintjük ennek a sejtésnek a történetét, majd néhány új eredményt bizonyítunk.

 

Tájékoztatás:
az eseményeken rendszerint kép- és hangfelvétel is készül tömegfelvételek formájában, egyben az esemény sajtónyilvános rendezvény is.
A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 2:48. § (2) bekezdése alapján a tömegfelvételek, valamint a nyilvános közéleti szereplés esetén nincs szükség a résztvevők hozzájárulására sem a felvétel elkészítéséhez, sem annak felhasználásához, de az érintetteket erről előzetesen tájékoztatni kell.
Kötelezettségünknek jelen szöveg megjelenítésével teszünk eleget azzal megtoldva, hogy jelezzük: a felvételeket az esemény népszerűsítésére, marketing céllal, online és nyomtatott csatornáinkon keresztül használjuk fel.


© 2023 Geometria Tanszék