Kutatók Éjszakája 2021

Kutatók Éjszakája 2021

Programjaink helyszíne: Bolyai Intézet, Aradi Vértanúk tere 1. II. emelet

Rendezvény ideje: 2021. szeptember 24.

A Bolyai Intézet által kínált program:

Bolyai terem

17:00 Boldog Péter: Hogyan segíti a matematika a kontaktkutatást egy járvány esetén?

2020 a mindenki életét felforgató koronavírus világjárványról szólt. Televízió adások és újságcikkek ezrei igyekeztek bemutatni a pandémia különböző tulajdonságait és az alapvető epidemiológiai jelenségeket, nem is csoda, hogy végül tízmillió "járványszakértő" országa lettünk.
Vagy mégsem? Az átlagember szemléletétől továbbra is nagyon messze állnak az olyan elvont fogalmak, mint a (kezdetben) ​exponenciális növekedés​, a reprodukciós szám,​ a ​nyájimmunitás​, vagy a ​szuperfertőzés. Nem is beszélve az előadás fő témaköréről: a kontaktkutatásról​. Ezért előadásomban az olykor távoli ismeretek kirakós darabkáit egymás mellé téve szeretnék a hallgatóságnak egy átfogó képet adni a járványmatematika interdiszciplináris eszköztáráról.
Látványos módon fogom bemutatni a legfontosabb járványtani alapfogalmakat úgy, hogy a teljes hallgatóság részese lesz egy interaktív “járványszimulációnak” a nézőtéren. A virtuális járvány néhány véletlenszerűen kiválasztott nézőtől fog elindulni, majd a szabadon terjed tovább a résztvevők között úgy, hogy a “fertőzöttek” újabb résztvevőket “fertőznek” meg.
Ehhez persze arra van szükség, hogy megtöltsük a Bolyai termet, ezért szeretettel várok mindenkit, akit izgat a matematika gyakorlati alkalmazhatósága és szeret valós életből vett problémákon gondolkodni, akit érdekel az, hogy mi zajlott a világban az elmúlt közel két évben vagy csak egyszerűen a matematika szerelmese.

18:00 Dr. Nagy-György Judit: Jövőbe nem látó algoritmusok - online algoritmusok

Itt az 'online' jelentése nem 'internetes', hanem azt jelenti, hogy az algoritmusnak egy kérést azonnal ki kell szolgálnia, anélkül, hogy a jövőről bármit tudna. A kérdéskör vizsgálata gyakorlati szempontból hasznos (pl. gyárak ütemezési feladatai esetén hasonló feltételekkel kell dönteni), matematikai szempontból érdekes. A feadatot játékként is felfoghatjuk, ahol az ellenfél adja a bemenetet az algoritmusnak. Az előadás példákon keresztül járja körül a témát.

19:00 Dr. Kevei Péter: Zsonglőrködés és matematika

A zsonglőrmutatványokat zsonglőrsorozatokkal írhatjuk le. Ezek természetes számokból álló periodikus sorozatok, melyben a számok azt mutatják meg, hogy az adott ütemben milyen magasra kell dobni a labdát. Az előadásban meghatározzuk a zsonglőrsorozatokat, és egy-két egyszerűbb sorozatot megvalósítunk.

20:00 Dr. Vizi Zsolt: Önvezető autók matematikus szemmel

Hogyan építenénk egy önvezető autót? Milyen matematikai eszközökre van szükség ennek megvalósításához? Az előadás ehhez hasonló kérdésekkel foglalkozik egy korábbi algoritmusfejlesztő tolmácsolásában.

Az SZTE összes programja

A Bolyai Intézet Nyílt Napok rendezvénysorozatának hivatalos honlapja