Alkalmazott matematikus mesterszak

Mesterszakunk elvégzésével magas szintű matematikai ismeretek és modellezési tapasztalatok birtokába kerülsz. Az itt szerzett tudásoddal minden olyan munkaterületen meg fogod állni a helyed, ahol valamilyen kihívást jelentő, megoldatlan probléma precíz feldolgozása, elemzése és kreatív megoldása a feladat. Ezek a feladatok jöhetnek például gazdasági, pénzügyi vagy informatikai területről. A mesterszakon szerzett ismereteidre alapozva doktori képzés keretében is folytathatod tanulmányaidat.

Az alkalmazott matematikus mesterszak jelenleg csak nappali képzésben indul.

Specializáció                                                                                                            

A szakot elvégezheted szakirányválasztás nélkül, illetve pénzügy-matematika szakirányon. Előbbi esetben az alkalmazott matematika több fontos területéről szerzel ismereteket; többek között tanulsz differenciálegyenletekről, közelítő módszerekről, sztochasztikus folyamatok modellezéséről, kódoláselméletről és kriptográfiáról is. Pénzügy-matematika szakirányon pedig ennek a nagyon fontos részterületnek a speciális ismereteit sajátítod el: például mikro- és makroökonómiát, pénzügyi alapismereteket, sztochasztikát, pénzügyi és kockázati folyamatok elméletét, vagy az életbiztosítás és a nem-életbiztosítás matematikai hátterét.

A mintatanterveket itt töltheted le.

Felvételi információk

Jelentkezhetsz képzésünkre, ha elvégezted a matematika alapszakot. Alapszakon érdemes a mesterképzésre felkészítő alkalmazott matematikus szakirányt elvégezned. Akkor is jelentkezhetsz, ha a természettudományi, műszaki, informatikai képzési területek valamelyik alapszakját, vagy a gazdaságelemzés alapszakot végezted el. Ez utóbbi esetben feltétel, hogy korábbi felsőfokú tanulmányaid során 65 kreditet teljesíts a következő témákban: algebra, analízis, geometria, halmazelmélet, kombinatorika, matematikai logika, operációkutatás, számelmélet, valószínűségszámítás.

Hangsúlyozzuk, hogy mesterszakra csak akkor vehetünk fel, ha már van diplomád (tehát nem vehetünk fel, ha sikerrel letetted a záróvizsgát, de nyelvvizsga hiányában még nem kaptad meg a diplomádat).

További információk: Felvételi szabályzat matematikus és alkalmazott matematikus mesterszakra