Coursera kurzusok

A Coursera a világ legnagyobb online oktatási platformja, ahol különböző témákban több ezer tanfolyam érhető el, és az elvégzett kurzusokról a hallgatók mikrotanusítványt (certificate) kapnak. A „Cousera for SZTE” program keretei között a Szegedi Tudományegyetem polgárai ingyenesen hozzáférnek a Cousera felületén található tanfolyamokhoz. A teljesített kurzusok elszámolhatóak szabadon választható tárgyként, továbbá a matematika alapszakon és a matematikatanár szakon a szaknyelvi követelmények is teljesíthetőek ilyen módon. Ennek részleteit lásd alább.

Ezen a linken elérhető egy leírás arról, hogy a Szegedi Tudományegyetem polgárai milyen módon tudnak belépni a Coursera felületére.


Coursera kurzus elszámolása szabadon választható tárgyként

Az elvégzett Coursera tanfolyamokat témától és terjedelemtől függetlenül az egyetem elfogadja szabadon választható tárgyként egységesen 2 kredit értékben. Ehhez a hallgatónak kreditátviteli kérvényt kell benyújtania a Modulo felületén. A kurzus teljesítését a Tanulmányi Osztály ellenőrzi.


Szaknyelvi követelmények teljesítése Coursera kurzussal

A matematika alapszakon és a matematikatanár szakon a szaknyelvi követelmények teljesíthetőek (többek között) a Bolyai Intézet által oktatott idegen nyelvű kurzusok elvégzésével. Viszont a hallgató a Bolyai Intézet tárgyait kiválthatja az alábbiakban felsorolt Coursera tanfolyamokkal is úgy, hogy 20 órányi Coursera kurzust fogadunk el egy saját tárgyunk helyett. A hallgató szabadon kombinálhatja a Coursera kurzusokat, és akár mindkét idegen nyelvű tárgyat kiválthatja ilyen módon. Fontos, hogy a kiválasztott tanfolyamokat teljes mértékben el kell végezni.


An Intuitive Introduction to Probability (29 óra)

Data Science Math Skills (13 óra)

Geometric Algorithms (17 óra)

Introduction to Complex Analysis (27 óra)

Introduction to Linear Algebra (36 óra)

Introduction to Mathematical Thinking (38 óra)

Introduction to Probability and Data with R (14 óra)

Linear algebra: Matrix Algebra, Determinants, Eigenvectors (14 óra)

Linear Algebra: Linear Systems and Matrix Equations (10 óra)

Linear Algebra: Orthogonality and Diagonalization (9 óra)

Vector Calculus for Engineers (30 óra)