Kutatók éjszakája
Bolyai Intézet


Kutatók éjszakája 2021

 • Helyszín: Bolyai Intézet, Aradi Vértanúk tere 1. II. emelet
 • Időpont: 2021. szeptember 24.
 • Program:

Program

17:00Bolyai terem Boldog Péter: Hogyan segíti a matematika a kontaktkutatást egy járvány esetén?
2020 a mindenki életét felforgató koronavírus világjárványról szólt. Televízió adások és újságcikkek ezrei igyekeztek bemutatni a pandémia különböző tulajdonságait és az alapvető epidemiológiai jelenségeket, nem is csoda, hogy végül tízmillió "járványszakértő" országa lettünk. Vagy mégsem? Az átlagember szemléletétől továbbra is nagyon messze állnak az olyan elvont fogalmak, mint a (kezdetben) ​exponenciális növekedés​, a reprodukciós szám,​ a ​nyájimmunitás​, vagy a ​szuperfertőzés. Nem is beszélve az előadás fő témaköréről: a kontaktkutatásról​. Ezért előadásomban az olykor távoli ismeretek kirakós darabkáit egymás mellé téve szeretnék a hallgatóságnak egy átfogó képet adni a járványmatematika interdiszciplináris eszköztáráról. Látványos módon fogom bemutatni a legfontosabb járványtani alapfogalmakat úgy, hogy a teljes hallgatóság részese lesz egy interaktív “járványszimulációnak” a nézőtéren. A virtuális járvány néhány véletlenszerűen kiválasztott nézőtől fog elindulni, majd a szabadon terjed tovább a résztvevők között úgy, hogy a “fertőzöttek” újabb résztvevőket “fertőznek” meg. Ehhez persze arra van szükség, hogy megtöltsük a Bolyai termet, ezért szeretettel várok mindenkit, akit izgat a matematika gyakorlati alkalmazhatósága és szeret valós életből vett problémákon gondolkodni, akit érdekel az, hogy mi zajlott a világban az elmúlt közel két évben vagy csak egyszerűen a matematika szerelmese.
18:00Bolyai terem Dr. Nagy-György Judit: Jövőbe nem látó algoritmusok - online algoritmusok
Itt az 'online' jelentése nem 'internetes', hanem azt jelenti, hogy az algoritmusnak egy kérést azonnal ki kell szolgálnia, anélkül, hogy a jövőről bármit tudna. A kérdéskör vizsgálata gyakorlati szempontból hasznos (pl. gyárak ütemezési feladatai esetén hasonló feltételekkel kell dönteni), matematikai szempontból érdekes. A feadatot játékként is felfoghatjuk, ahol az ellenfél adja a bemenetet az algoritmusnak. Az előadás példákon keresztül járja körül a témát.
19:00Bolyai terem Dr. Kevei Péter: Zsonglőrködés és matematika
A zsonglőrmutatványokat zsonglőrsorozatokkal írhatjuk le. Ezek természetes számokból álló periodikus sorozatok, melyben a számok azt mutatják meg, hogy az adott ütemben milyen magasra kell dobni a labdát. Az előadásban meghatározzuk a zsonglőrsorozatokat, és egy-két egyszerűbb sorozatot megvalósítunk.
20:00Bolyai terem Dr. Vizi Zsolt: Önvezető autók matematikus szemmel
Hogyan építenénk egy önvezető autót? Milyen matematikai eszközökre van szükség ennek megvalósításához? Az előadás ehhez hasonló kérdésekkel foglalkozik egy korábbi algoritmusfejlesztő tolmácsolásában.

Kutatók éjszakája 2019

 • Helyszín: Bolyai Intézet, Aradi Vértanúk tere 1. II. emelet
 • Időpont: 2019. szeptember 27.
 • Program:
 • SZTE programja:

Program

17:00Bolyai terem Csizmadia László: Hangos matematika
Arra mutatunk példákat, hogy bizonyos arányokat szeretünk hallani (nézni), másokat viszont kevésbé. Mi okozza a különböző hangszerek hangjainak sajátosságait? Hol van ebben matematika?
17:00Szőkefalvi-Nagy terem Bogya Norbert: Felületek geometriája
Hogyan lesz a fánkból kávésbögre? Milyen az a felület, aminek csak külseje van, belseje nincs? Ki nyer az amőbában, ha úszógumin játsszák? Hogy készül a Földről térkép? Hasonló kérdéseken keresztül szemléletesen megvizsgáljuk, hogy milyen hasonlóságok és különbségek vannak néhány mindennapi felület között.
18:00Bolyai terem Dr. Kevei Péter: Angol nemesek, járványok, mutánsok – az elágazó folyamatok 150 éve
Az elágazó folyamatokat 1873-ban az angol nemesi családnevek kihalásának problémája hívta életre. Ezeket a folyamatokat azóta egyre összetettebb rendszerek matematikai modellezésére használják többek között a genetika, mikrobiológia, járványtan, fizika, és informatika területén. Az előadásban a az elágazó folyamatok néhány tulajdonságával ismerkedünk meg. Előkerülnek az alapvető valószínűségszámítási fogalmak, de az előadás követéséhez középiskolai alapok és némi érdeklődés elegendő.
18:00Szőkefalvi-Nagy terem Dr. Nagy-György Judit: Hogyan csalhat a statisztikus?
Sokan nem bíznak a statisztikában. Alkalmas lehet szándékos megtévesztésre, de nem jól használva még orvoskutatók is követnek el hibákat, amivel saját magukat és a társadalmat is félrevezethetik. Ezekről szóló érdekes előadást hallhatnak az érdeklődők.
19:00-24:00Bolyai terem Dr. Vígh Viktor: Ördöglakatok, logikai játékok
Szabad játék lesz a kiállított több száz ördöglakattal és különböző logikai játékokkal. A kipróbálható játékok nehézsége egészen széles skálát ölel fel, ezért a programot a legkisebbeknek is jó szívvel ajánljuk.
19:00-20:00Szőkefalvi-Nagy terem Dr. Dénes Attila: Fibonacci nyulaitól a kínai egykepolitikáig. Fejezetek a matematikai populációdinamika történetéből
A matematikát évszázadok óta alkalmazzák különböző populációk – emberi, állat- és növénypopulációk – modellezésére. Az előadásban a legfontosabb modellek segítségével bemutatjuk a matematikai populációdinamika történetét, és megmutatjuk, hogyan lehet a matematika nyelvén leírni a populációk létszámának változásait. A matematikai modellek segítségével magyarázatot adhatunk meglepő jelenségekre, segíthetjük a kártékony élőlények elleni küzdelmet, vagy éppen a veszélyeztetett fajok megmentését.

Kutatók éjszakája 2018

 • Helyszín: Bolyai Intézet, Aradi Vértanúk tere 1. II. emelet
 • Időpont: 2018. szeptember 28.
 • SZTE programja:

Program

17:00Bolyai terem Dr. Dénes Attila: Járványok matematikája
Az előadásban bemutatjuk, hogyan segíthet a matematika a járványok terjedésének megértésében, megelőzésében.
18:00Bolyai terem Dr. Kevei Péter: Hogy keres a Google?
Az előadásban a PageRank algoritmust ismertetjük.
19:00Bolyai terem Dr. Nagy Béla: Minimális energiájú ponthalmazok és néhány alkalmazásuk
Az előadás során minimális energiájú ponthalmazok lesznek bemutatva. Kezdve a Zentán született Fekete Mihály által bevezetett ponthalmazokkal, számos hasonló konstrukció lesz érdekesen szemléltetve.

Kutatók éjszakája 2017

 • Helyszín: Bolyai Intézet, Aradi Vértanúk tere 1. II. emelet
 • Időpont: 2017. szeptember 29.
 • SZTE programja:

Program

17:00Haar terem Kovács Eszter: Modellezz! - Origami modellek 3D-ben
Papírhajtogatás kicsit másképp: hogyan állítsuk az origamit a matematika, kémia szolgálatába?
17:30Szőkefalvi terem Dr. Nagy-György Judit: Hogyan csal(6) a statisztikus?
Milyen statisztikai eszközöket használhat, aki be akar csapni hozzá nem értőket anélkül, hogy hazudna?
18:00Bolyai terem Dr. Röst Gergely et al.: Matematika az iparban és az innovációban
Az előadásban bemutatjuk, mi is az az ipari matematika, és hogy hogyan járulnak ehhez hozzá a szegedi matematikusok.
19:00Bolyai terem Katonáné dr. Horváth Eszter et al.:Szigetek a matematikus szemével
A földrajzi értelemben vett szigetek digitális változatával ismerkedünk meg.
19:00Szőkefalvi terem Csizmadia László: Írjunk sorsot - dinamikus játék
Lehetséges-e jósolni az ezo tv-n láthatótól eltérő módon?
20:00Szőkefalvi terem Dr. Szabó László Imre: Logikus?
A logika egyik fő kérdése, hogy mikor helyes ("logikus") egy következtetés, azaz mikor mondhatjuk, hogy néhány állításból következik egy újabb állítás.

Kutatók éjszakája 2016

 • Helyszín: Bolyai Intézet, Aradi Vértanúk tere 1. II. emelet
 • Időpont: 2016. szeptember 30.
 • Program:
 • SZTE programja:

Program

17:00Haar terem Kovács Eszter: Origami modellek
18:00Bolyai terem Dr. Kosztolányi József: Teljes rendezetlenség nincs
19:00Szőkefalvi terem Dr. Nagy-György Judit: Csináljunk statisztikát

Ismertetők

Kovács Eszter: Origami modellek
Papírhajtogatás kicsit másképp: hogyan állítsuk az origamit a matematika, kémia szolgálatába.

Dr. Kosztolányi József: Teljes rendezetlenség nincs
Mottó: „Akárhogy bontunk fel egy nagy struktúrát aránylag kevés részre, egy sor kisebb struktúrája még sértetlen marad.” (Ronald Graham)
Az előadás során sok kérdés, sejtés, és néhány bizonyított tétel fog elhangzani matematikatörténeti „körítéssel”. A hallgatóság (remélhetőleg) aktív közreműködésével bebizonyítunk egy (vagy több) önmagában is szép részeredményt a témakörből. Ízelítőnek álljon itt két kérdés:
1. Képzeljük el, hogy a pozitív egész számokat valahogyan kiszínezzük 3 színnel. Kérdés: Lesz-e biztosan 2016 tagú egyszínű számtani sorozat?
2. Vegyük a prímszámok sorozatát. Kérdés: Ki tudunk-e választani 2016 darab prímszámot úgy, hogy azok egy számtani sorozat egymást követő tagjai legyenek?

Dr. Nagy-György Judit: Csináljunk statisztikát
Ha kérdőívet töltünk ki, legjobb esetben is legfeljebb a kutatás végeredményéről kapunk visszajelzést. De vajon mi történik az adatokkal? Az itt elérhető kérdőívet az érdeklődők önkéntesen, anonim módon kitölthetik. A kérdőív kitöltéséből származó, a program kezdetéig összegyűlt adatokat a helyszínen nyilvánosan, interaktív módon statisztikai elemzésnek vetjük alá.
A programot felsős, középiskolás diákoknak, (nem kutató) felnőtteknek ajánljuk.

Kutatók éjszakája 2015

 • Helyszín: Bolyai Intézet, Aradi Vértanúk tere 1. II. emelet
 • Időpont: 2015. szeptember 25.
 • Program:
 • SZTE programja:

Program

16:00Bolyai terem Dr. Nagy Gábor: Matematikusok, akik megváltoztatták a II. Világháború kimenetelét – Az „Enigma” lengyel megfejtői
18:00Bolyai terem Dr. Karsai János: „Matematika mindenütt” kiállítás megnyitó gála
18:00Szőkefalvi terem Dr. Nagy-György Judit: Hogyan csal(hat) egy statisztikus?
18:00Haar terem Dr. Waldhauser Tamás: A matematikus fegyvertára: a logarléctől a baltás planiméterig
20:00Bolyai terem Dr. Vígh Viktor: Ördöglakatok, logikai játékok

Ismertetők

Dr. Nagy Gábor: Matematikusok, akik megváltoztatták a II. Világháború kimenetelét – Az „Enigma” lengyel megfejtői
Egy Enigma gép bemutatása. (a Technika és Ipar Múzeumából (Varsó) kizárólag erre a programra érkezik). Dokumentumfilm vetítése.
A program szervezői:
> Lengyel - Magyar Kulturális Egyesület, Szeged
> Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltára
> Lengyel Köztársaság Szegedi Konzulátusa
> Bolyai Intézet

Dr. Karsai János: „Matematika mindenütt” kiállítás megnyitó gála
A tavalyi siker után a Bolyai Intézet ismét alkotó (fotó, grafika, plasztika...) pályázatot hirdet. A pályázat célja, a matematika (formák, struktúrák, törvények) megjelenésének művészi bemutatása a természetben, tudományban, és a hétköznapokban. A legjobb művekből kiállítás készül az újjávarázsolt Bolyai Intézetben. A díjazottak a Megnyitón, a Kutatók Éjszakáján rövid előadásban mutatják be munkájukat.

Dr. Vígh Viktor: Ördöglakatok, logikai játékok
Szabad játék lesz a kiállított több száz ördöglakattal és különböző logikai játékokkal. A kipróbálható játékok nehézsége egészen széles skálát ölel fel, ezért a programot a legkisebbeknek is jó szívvel ajánljuk.

Dr. Nagy-György Judit: Hogyan csal(hat) egy statisztikus?
Nemrégiben nagy port kavart fel egy álkutatás, amely eredménye széles körben elterjedt, miszerint a csokoládé fogyasztása segíti a fogyást. A szerző a kutatással kapcsolatos problémákra és hibákra szerette volna felhívni a figyelmet. A statisztikai oldala is sok veszélyt rejt, amelybe tudatosan-tudattalanul a kutatók sokszor belesétálnak. Akkor mennyire hihetünk a statisztikának? Ezt fejtegeti az előadás.

Dr. Waldhauser Tamás: A matematikus fegyvertára: a logarléctől a baltás planiméterig
Hogyan lehet egy CD-tokból számológépet készíteni? Hogyan lehet egy bicskával megmérni Magyarország területét? Mindez kiderült az előadásból, amelyben régi, már-már feledésbe merülő számoló- és mérőeszközökkel ismerkedünk meg. Egy kis „kézműves foglalkozás” keretében el is készítjük ezek némelyikét, azután pedig ki lehet próbálni néhány igazi példányt is.
Megfelelő létszám esetén a program megismételhető 20 órától.

Kutatók éjszakája 2014

 • Helyszín: Bolyai Intézet, Aradi Vértanúk tere 1.
 • Időpont: 2014. szeptember 26.
 • Program:
 • SZTE programja:

Program

16:30-18:00 "Matematika mindenütt" pályázat díjkiosztó gálája az alkotók előadásaival
18:00-20:00 Dr. Makay Géza: Sudoku
18:00-18:30 Dr. Kosztolányi József: Érdekességek a matematika nagy problémáihoz kapcsolódóan
18:30-19:00 Herczeg Viktória: Függvények a mindennapokban
19:00- Dr. Vígh Viktor: Ördöglakatok és logikai játékok

Kutatók éjszakája 2013

 • Helyszín: Szent-Györgyi Albert Agóra
 • Időpont: 2013. szeptember 27.
 • SZTE programja:

Program

17:00-18:00 Felületek háromszögelése
Manapság szokatlan formákkal is kísérleteznek az épületeket megálmodó művészek és tervezők. Az előadásban egy módszert mutatunk ilyen felületek háromszögelésére.
18:00-20:00 A Rubik-kocka matematikája
A Rubik-kocka közelgő 40. születésnapja alkalmából a kocka matematikájáról szeretnék beszélni. Ennek kapcsán a csoportokról mint algebrai konstrukciókról szólnék, és erre a koronára kerülne ékszerként föl legvégül néhány cso- port-struktúrával rendelkező diszkrét dinamikus rendszer.
18:00-18:50 Végtelen sorok
A végtelen sorok definíciója, konvergencia, divergencia. Történeti kitekintés. Numerikus sorok. A prímszámok reciprokaiból álló sor divergenciája. Hatványsor és alkalmazásaik. Fourier sorok és alkalmazásuk.
19:00-20:00 Ördöglakatok, logikai játékok – előadás
A program elejére egy ismeretterjesztő jellegű előadást tervezek „Egy megoldhatatlan játék története“ címmel.
20:00-00:00 Ördöglakatok, logikai játékok – szabad játék
Az előadás után hajnalig tartó szabad játék lesz a kiállított lakatokkal.
19:30-20:30 A matematikus fegyvertára: a logarléctől a baltás planiméterig
Hogyan lehet egy CD-tokból számológépet készíteni? Hogyan lehet egy bicskával megmérni Magyarország területét? Mindez kiderül az előadásból, amelyben régi, már-már feledésbe merülő számoló- és mérőeszközökkel ismerkedünk meg.
21:30-22:30 A matematikus fegyvertára: a logarléctől a baltás planiméterig
Hogyan lehet egy CD-tokból számológépet készíteni? Hogyan lehet egy bicskával megmérni Magyarország területét? Mindez kiderül az előadásból, amelyben régi, már-már feledésbe merülő számoló- és mérőeszközökkel ismerkedünk meg.

Kutatók éjszakája 2012

 • Helyszín: Bolyai Intézet, Aradi Vértanúk tere 1.
 • Időpont: 2012. szeptember 28.
 • SZTE programja:

Program

17:00-19:00Bolyai terem Dr. Makay Géza: Sudoku előadás és vetélkedő
18:00-19:00Haar terem Csizmadia László: Matematika a konyhában. Elemi módon a mértékről és az integrálról.
18:00-19:00Riesz terem Az igazi Keljfeljancsi: Gömböc
20:00-02:00Kerékjártó terem Dr. Vígh Viktor, Gál Péter: Ördöglakatok, logikai játékok

Kutatók éjszakája 2011

 • Helyszín: Bolyai Intézet, Aradi Vértanúk tere 1.
 • Időpont: 2011. szeptember 23.
 • SZTE programja:

Program

17:00-19:00Bolyai terem Dr. Makay Géza: Sudoku előadás és vetélkedő
Az előadás témája a Sudoku megoldási módszerei, beírásos és kizárásos módszerek, a módszerek nehézségi foka, Sudoku példák generálása, számítógépes megoldási módszerek.
18:00-19:00Haar terem Csizmadia László: Differenciálegyenletek a mindennapokban
Fizikai, műszaki, közgazdasági modellek az elemi megközelítéstől a pontos (közel pontos) leírásig. Kamatos-kamat számítás, a természetes alapú logaritmus, sör/ hulla kihűlés egyenlete, a matematikai inga modellje, stabilitási problémák. Stabilizálhatóság.
19:00-20:00Haar terem Csizmadia László: Érdekességek az elemi matematika köréből
Olyan feladatokat mutatnak be az előadók, amelyeket középiskolások, de akár általános iskolások is meg tudnak oldani. A jó megoldókat jutalomkönyvvel jutalmazzuk
19:00-20:00Fejér terem Dr. Klukovits Lajos: Már az ókorban is tudták, de még ma is tanítják, alkalmazzák
Interaktív beszélgetés az ókor legfontosabb matematikai eredményeiről: a Gauss-eliminációról, a másodfokú egyenletről és a négyzetgyökvonó algoritmusról.

Kutatók éjszakája 2010

 • Helyszín: Szeged, Aradi vértanúk tere 1., Bolyai terem (II. emelet)
 • Időpont: 2010. szeptember 24.
 • Program:

Program

17:00 Dr. Makay Géza egyetemi docens: Sudoku verseny
19:00 Dr. Kosztolányi József egyetemi docens: Érdekes és gondolkodtató feladatok