Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Ugrás a hónaphoz

Czédli Gábor és Kunos Ádám: Húrsokszögek geometriai szerkeszthetősége és egy határértéktétel

iCal fájl letöltése
Szerda, 16. Szeptember 2015, 10:00 - 12:00
Absztrakt. Bebizonyítjuk, hogy ha n>4, akkor az n-oldalú húrsokszög nem szerkeszthető
meg az oldalai hosszából. Sőt, n>6 esetén még akkor se mindig szerkeszthető meg, ha csak kétféle oldalhossz lép fel és azok egész számok. Peter Schreiber 1993-as cikkében igazolta ezt n=5-re. Cikkéből származik az az indukciós ötlet is, aminek a lényeg az, hogy ha 5-nél nagyobb n-re a szerkesztés lehetséges lenne, akkor az oldalhosszakból a sugarat (a négy alapművelettel és négyzetgyökökkel) kifejező képletben az n-edik oldalhossz helyére 0-t írva az adódna, hogy az (n-1)-oldalú húrsokszög sugara (tehát maga az (n-1)-oldalú húrsokszög is) megszerkeszthető lenne; ezt a gondolatmenetet (n-5)-ször alkalmazva a húrötszög is, ami ellentmondás.
Amit Schreiber teljes értékű bizonyításnak vélt, az komoly kiegészítésre szorul, hiszen "négyzetgyökmennyiségekbe" nem mindig lehet egy paraméter helyére 0-t helyettesíteni (eltűnhet egy nevező), ha pedig a helyettesítés helyett határértéket veszünk, akkor meg az a gond, hogy négyzetgyökmennyiségek határértékeként bármely valós szám előállítható.
Előadásunkban egy olyan Határérték Tételt bizonyítunk, amely működőképessé teszi Schreiber indukciós ötletét. Ennek érdekében az algebrailag zárt testek felett érvényes Puiseux-sorfejtésre vonatkozó Newton-Puiseux-tételnek egy olyan alakját is kidolgozzuk,
amely a valós négyzetgyökvonásokra zárt valós számtestek fölött érvényes. Továbbá, Hilbert irreducibilitási tételére támaszkodva, egy Racionális Paraméter Tételt is bizonyítunk, amely elvezet az egész oldalhosszakig.
Hely : Bolyai Intézet, I. emelet, Riesz terem, Aradi Vértanúk tere 1., Szeged

Vissza

JEvents v3.1.8 Stable   Copyright © 2006-2013