Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Ugrás a hónaphoz

Hajnal Péter: Valós polinomok és kombinatorika

iCal fájl letöltése
Péntek, 22. Március 2013, 10:00 - 11:30

A valós együtthatos polinomok és gyökeik vizsgálata/megszámolása a klasszikus matematika fontos része. Csak néhány nevet említek (teljesség igénye nélkül), akik maradandót alkottak: Descartes, Fourier, Sturm, Pólya.

Én azonban nem erről beszélek. Kombinatorikusok is szeretnek számolni. Például teljes párosításokat gráfokban, speciálisan páros gráfokban. Ez szorosan kapcsolódik a permanens fogalmához. A kérdéskör kialakulása után több fontos sejtés fogalmazódott meg: Van der Waerden, Erdős-Rényi, Schrijver, Valiant.
A sejtéseket megoldották.

Gurvits 2008-ban adott egy közös bizonyítást van der Waerden és Schrijver sejtésére (amiket korábban is beláttak). A sejtések a permanensre vonatkozó alsó becslések. A van der Waerden-sejtés duplán sztochasztikus mátrixokra vonatkozik (több mint 50 évig élt a sejtés!), a Schrijver-sejtés természetes számokat tartalmazó konstans sor és oszlop összegű mátrixokra.

Gurvits bizonyítása (2008) forradalmian új és valós polinomok vizsgálatan alapul. A probléma felvezetése után erről beszélek.

Hely : Kalmár Intézet, Árpád tér, szemináriumi szoba (második emeletet, a folyosó vége)

Vissza

JEvents v3.1.8 Stable   Copyright © 2006-2013