Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Ugrás a hónaphoz

Major Péter: GAUSS SZABÁLYOS 17-SZÖG SZERKESZTÉSE AVAGY A GEOMETRIA EGY NAGY PILLANATA

iCal fájl letöltése
Csütörtök, 26. November 2009, 14:00 - 15:30
1796. június elsején a Jensener Intelligenzblatt című lapban az alábbi rövid cikk jelent meg:

„Minden kezdő geométer számára jól ismert, hogy geometriai szerkesztéssel (tehát körzővel és vonalzóval) különböző oldalszámú szabályos sokszögeket lehet előállítani: így háromszöget, négyszöget, ötszöget, 15-szöget és mindazokat, amelyek a felsoroltakból az oldalak számának egymás utáni megkétszerezésével adódnak. Mindez ismeretes volt Eukleidész óta, és úgy tűnik, azóta az a meggyőződés terjedt el, hogy ez kimeríti az elemi geometria lehetőségeit; én legalábbis nem tudok az elemi geometria ebbe az irányba mutató kiterjesztésének sikeres kísérletéről.
Éppen ezért úgy gondolom, figyelemre méltó az a felfedezés, hogy az említett szabályos sokszögeken kívül számos más szabályos sokszög megszerkeszthető, például a 17-szög is.”

A rövid cikk alatt a következő aláírás áll: C. F. Gauss, Braunschweig, göttingeni matematikus hallgató.
Az előadás témája az e cikkben megfogalmazott eredménynek, Gauss első nagy matematikai felfedezésének, a szabályos 17-szög szerkeszthetőségének a bizonyítása. Azért érdemes ezt a bizonyítást megérteni, mert a benne megjelenő gondolatok sokkal fontosabbak, mint a segítségükkel bizonyított eredmény igazsága. A szabályos 17-szög szerkesztés módszerének a kidolgozása természetes módon vezetett a Galois elmélet megalkotásához.

Az előadás célja Gauss eredményének olyan, csak néhány alapvető, a standard tananyagban is szerplő matematikai tényen alapuló, tehát diákok által is követhető ismertetése, amely rávilágít arra, hogy hogyan jelent meg a matematika néhány fontos eredménye és fogalma.
Hely : Fejér terem

Vissza

JEvents v3.1.8 Stable   Copyright © 2006-2013