Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Ugrás a hónaphoz

László István: Euklides, Hamupipőke és a többiek

iCal fájl letöltése
Csütörtök, 21. Október 2004, 15:00 - 16:30
LÁSZLÓ ISTVÁN
Pécs, PTE-PMMK

Egyre többek számára ismertek a dinamikus geometriai programok, melyek egymás mellett és egymás konkurenseiként keresik a lehetőségeket. Kialakulni látszanak közös alapelvek, de szemléletbeli különbségek is. Bármelyik programot tekintjük is, az interaktív, mozgó számítógépes grafika demonstratív ereje magáért beszél, alkalmazásuk azonban mintha mégsem lenne eléggé elterjedt. Talán nem is csupán technikai, óraszervezési nehézségei vannak a számítógép használatának a tanórákon, hanem hiányzik az igazán erre kitalált tananyag, a terület módszertani kutatása, megalapozása. A matematikai módszertan, a tanárképzés feladata lenne, hogy az eszközök alkalmazásának lehetőségeit és korlátait pontosan felmérje, oktatási segédanyag, esetleg tankönyv, segédkönyv, feladatgyűjtemény készüljön, mire az új technika belép a tanterembe. Az új lehetőségek keresésének elszalasztása, a kor igényeihez való alkalmazkodási képtelenség épp úgy hiba, mint ha minden megoldását a számítógépesítéstől várnánk.
Jómagamnak tanár-fejlesztőként (Euklides) közvetlenül volt alkalmam találkozni azokkal a technikai és didaktikai problémákkal, melyeket a műfaj felvet. A továbbiakban a program esetleges továbbfejlesztése mellett terveim között szerepel az alkalmazási lehetőségek szakmódszertani szempontú elemzése-vizsgálata, tananyag-fejlesztés és kipróbálás, esetleg egy PHD-téma keretei között.
Az előadásban főként a saját fejlesztésű Euklides programmal a technikai lehetőségek bemutatása után konkrét példákat tekintenénk az oktatás különböző szintjeiről – általános iskolától a felsőoktatásig – a DGS-ek (Dynamic Geometry System) alkalmazási lehetőségeire. Végül didaktikai szempontból hasonlítanánk össze néhány konkurens program szemléletmódját, lehetőségeit.
Hely : Fejér terem

Vissza

JEvents v3.1.8 Stable   Copyright © 2006-2013