Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Ugrás a hónaphoz

Karsai János: Miért (ne) használjunk számítógépet? - Számítógépes vizualizáció és kísérletezés a matematika oktatásában és kutatásában

iCal fájl letöltése
Csütörtök, 10. Április 2003, 15:00 - 16:30
DR. KARSAI JÁNOS
egyetemi docens
(SZTE, Orvosi Informatikai Intézet)

Karsai János
SZTE, Orvosi Informatikai Intézet
Rácz Éva Veronika
SZE, Környezetmérnöki Tanszék, Győr
Angela Schwenk és Norbert Kalus
Fachbereich Mathematik - Physik - Chemie
Technische Fachhochschule Berlin

Kulcsszavak: számítógéppel támogatott oktatás, modellezés, kísérletek, vizualizáció, Mathematica

A nagyteljesítményű, realisztikus grafikával rendelkező asztali számítástechnikai eszközök elterjedésével a számítógépes vizualizáció és szimuláció a tudományos, ezen belül a matematikai, kutatás és oktatás szerves részévé vált. A számítógéppel támogatott matematikai modellezés jelentősége és hatása minden területen egyre növekszik. Ezt a tényt felismerve, a kilencvenes évek közepén bevezettük a számítógépes eszközöket tradicionális matematika kurzusainkon, és új, számítógépes eszközökkel, vizualizációval és modellezéssel foglalkozó kurzusokat hirdettünk meg. (egy- és többváltozós kalkulus, differenciálegyenletek, valamint számítógépes matematikai modellezés és Computer Algebra I-II) a Szegedi Tudományegyetem és a Technische Fachhochschule Berlin graduális és posztgraduális hallgatói számára, amelyek iránt az érdeklődés egyre nagyobb.
Az előadásban vázoljuk számítógéppel segített oktatási tevékenységünk legfontosabb elemeit és alapelveit, valamint az évek alatt összegyűlt gyakorlati tapasztalatainkat. Beszélünk a nehézségekről, sikerekről és kudarcokról, érvekről és ellenérvekről egyaránt.
Mivel a formális műveletek támogatása alapvető elvárás a számítógépes rendszerekkel szemben, ezekkel nem foglalkozunk. A matematikai technikák sulykolásának számítógépes támogatása pedig egy másik előadás témája. Hangsúlyozzuk viszont a fogalmak megértetését és a már elsajátított módszerek alkalmazását megkönnyítő, valamint a sejtések megfogalmazását segítő és a kreativitást fejlesztő kísérletező módszerek fontosságát.
Illusztráció gyanánt bemutatunk néhányat a Mathematica rendszerben készített számos előadás-illusztráció és projekt közül, amelyeket oktatási munkánk és kutatásaink számára fejlesztettünk. Példáink érintik többek között az elemi függvény-, görbe-, és felületábrázolásokat, koordinátarendszereket, a kalkulus alapfogalmait, függvényvizsgálatot, sorfejtéseket, iterációs problémákat, a differenciál- és differenciaegyenletek vizsgálatát. Közben, pihenésként, azzal is foglalkozunk, miért hasznosak a virágok, és mi a kapcsolat az alábbi két szép „objektum” között
\[
\Big( \big(\big| \sin\frac{7u}{2}\big|^{0.5} +0.4\big)\cos(u) , \big(\big| \sin\frac{7u}{2}\big|^{0.5} +0.4\big)\sin(u)\Big)
\]
Mert nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a szépség, a művészeti vonatkozások lényegesek a matematika-oktatás minden szintjén. Ez motiválhatja a hallgatókat a mélyebb tudás felé, a konstruktív módszerekben nagy gyakorlatra tehetnek szert, ha „művészi alkotásokat” készíthetnek. A valós jelenségekben is könnyeb­ben felismerik a rendszert, a struktúrát, amelyek aztán a matematika eszközeivel írhatók le pontosan.
Hely : Fejér terem

Vissza

JEvents v3.1.8 Stable   Copyright © 2006-2013