Demonstrátori munka

A Bolyai Intézetben több évtizedes hagyománya van annak, hogy a tehetséges hallgatókat már az egyetemi tanulmányaik során bevonjuk az oktatási munkába. Az oktatási tevékenységet végző hallgatókat nevezzük demonstrátoroknak. A demonstrátori munka hetente több órányi extra feladatot jelent, de ez a megbízás számos előnyt tartogat a hallgatók számára: a demonstrátor az oktatási munka révén mélyebben és részletesebben érti meg az adott témakört; a demonstrátori tevékenység előnyt jelent az MSc illetve PhD felvételi eljárás során; továbbá a demonstrátorok pénzbeli díjazásban is részesülnek.

A Bolyai Intézetben két feladatra alkalmazunk demonstrátorokat: gyakorlatok önálló megtartására; illetve egyéb oktatást segítő tevékenységre, például dolgozatok vagy házi feladatok javítására. Demonstrátori munkára csak matematika (BSc, MSc vagy tanár) szakos hallgatókat alkalmazunk. A demonstrátori kinevezésnek feltétele, hogy a hallgatót két oktató ajánlja a tevékenységre.

Hogyan lehetek demonstrátor?

Demonstrátori munkára két módon lehet jelentkezni.

Egyrészt elektronikus formában a Bolyai Intézet oktatásszervezőjénél. Ehhez elég egy e-mailt küldeni Szűcs Gábor számára, aki az órarend készítésekor megpróbál majd valamilyen oktatási feladatot kiosztani a jelentkező számára. Az e-mailben meg kell adni az alábbi adatokat:

  • A hallgató szakja és évfolyama.
  • Két oktató megnevezése, akik ajánlják a hallgatót a demonstrátori pozícióra.
  • A hallgató érdeklődési területe (analízis, algebra, valószínűségszámítás, stb.) és milyen munkát szeretne végezni (oktatás, javítás, egyéb).

Másrészt arra is van lehetőség, hogy a hallgató közvetlenül egy oktatónál jelentkezzen demonstrátornak, és ilyen módon azonnal egy adott tanszék oktatási munkájába kapcsolódjon be. Fontos, hogy ebben az esetben is el kell küldeni az előző pontban felsorolt adatokat a Bolyai Intézet oktatásszervezőjének, ugyanis a demonstrátorok adminisztrációját ő végzi.

Mi a jelentkezési határidő?

A hallgatók jelentkezését egész évben várjuk, de az órarend készítése miatt javasolt figyelembe venni az alábbi határidőket.

  • Őszi féléves demonstrátori tevékenység: március 31.
  • Tavaszi féléves demonstrátori tevékenység: október 31.

További információ