Felvételi szabályzat matematikus és alkalmazott matematikus mesterszakra

A 2023. évtől kezdve a matematikus és alkalmazott matematikus mesterszakokra a felvételi pontszámítás nem egységes, hanem ezt az egyes oktatási intézmények önállóan határozzák meg. Az alábbiakban a Szegedi Tudományegyetem képzéseire vonatkozó szabályokat ismertetjük.

1. A mesterképzésre jelentkezhetnek

1.1. Matematika alapképzési szakon végzett hallgatók.

1.2. A természettudományi, műszaki, informatikai képzési területek valamennyi alapszakján, illetve a gazdaságtudományok képzési terület közgazdasági képzési ágának gazdaságelemzés alapképzési szakján végzettek. Az ezen alapszakokon végzett hallgató akkor nyerhet felvételt, ha az algebra, analízis, geometria, halmazelmélet, kombinatorika, matematikai logika, operációkutatás, számelmélet, valószínűségszámítás témákban a matematika alapképzési szak ismeretkörei közül legalább 65 kreditet teljesített.

A mesterszakokra csak azon hallgatókat vehetjük fel, akik már rendelkeznek diplomával, tehát önmagában a záróvizsga teljesítése nem elegendő.

Amennyiben a hallgató előzetesen nem teljesített egyes, a mesterképzéshez elengedhetetlen matematika tárgyakat, akkor erre a felvételi bizottság pótlási kötelezettséget írhat elő.

2. A felvételi pontszámítás módja

A maximálisan elérhető pontszám 100.

2.1. A jelentkező oklevelének minősítése alapján kapott pontszám az oklevél jegyének négyszerese. Tehát az oklevélre járó maximális pontszám 20 pont.

2.2. Maximálisan 70 pont szerezhető a felvételi elbeszélgetésen. Ez alapvetően egy motivációs beszélgetés, kíváncsiak vagyunk a jelentkező előtanulmányaira, tapasztalataira és jövőbeli elképzeléseire.

2.3. A jelentkező felvételi pontszámába maximálisan 10 többletpont számítható be.

  • Esélyegyenlőségi többletpont, ezt az Oktatási Hivatal központilag számolja: maximum 8 pont.
    • Fogyatékosság, gyermekgondozás: 8 pont.
    • Hátrányos helyzet: 4 pont.
  • Az első középfokú nyelvvizsgán túli nyelvvizsgákra:
    • 1. nyelvvizsga / felsőfokú (C1) komplex: 2 pont.
    • 2. nyelvvizsga / felsőfokú (C1) komplex: 5 pont.
    • 2. nyelvvizsga / középfokú (B2) komplex: 3 pont.
  • Demonstrátori tevékenység, országos vagy nemzetközi szintű szakmai versenyeredmény, szakmai publikáció: maximum 10 pont.

3. A jelentkezéshez mellékelni kell

  • Az elvégzett szakon szerzett oklevél másolata, ami alapján a jelentkező a felvételt kéri.
  • Az 1.2. pont szerint felvételizők esetében a korábban teljesített 65 kreditnyi matematika tárgy tételes felsorolása: tárgy neve, óraszáma, kreditértéke és tematikája.
  • A 2.3. pontban említett többletpontokhoz való jogosultságot igazoló dokumentumok másolatai.
A jelentkezőknek minden dokumentumot a www.felvi.hu oldalra kell feltölteniük.