See by year See by month Jump to month

T. Szabó Tamás (Morgan Stanley): Kockázatok az angolszász finanszírozási modellben, Egzotikus opciók árazása Monte-Carlo módszerrel

Download as iCal file
Tuesday, 8. November 2016, 14:00 - 16:00
Absztrakt. Az előadás két részből fog állni.

1. Kockázatok az angolszász finanszírozási modellben
Általánosságban elmondható, hogy az Egyesült Államokban az értékpapírpiac sokkal nagyobb volumenű, mint Európában. A bankok sokszor a nálunk tipikusan saját tőkéből, ill. betétekből finanszírozott termékek (pl. jelzáloghitelek) finanszírozását is értékpapírok kibocsátásával oldják meg, melyek fedezetéül maguk a termékek szolgálnak. Ez a felállás jelentős mennyiségű plusztőkét és a termékek vásárlói (pl. jelzálogadósok) részére kedvezőbb feltételeket eredményez, de kockázatokkal is jár, ezekből fogunk néhányat megvizsgálni.

2. Egzotikus opciók árazása Monte-Carlo módszerrel
Az előadás egy rövid emlékeztetővel indul a Black-Scholes formuláról, majd az egzotikus opciók árazásának problémáira térünk át. Ezek sokszor trajektóriafüggők, és az értékük a saját döntésünktől is függ. Így hangsúlyt kap a döntési kritériumok meghatározása, amely a legegyszerűbb modellektől eltekintve nem megoldható analitikus eszközökkel, tehát szimulációhoz kell folyamodnunk. Az előadásban a Longstaff-Schwartz-módszert fogjuk bemutatni egy bermudai opció árazásán keresztül.
Location : Szeged, Aradi vértanúk tere 1., Farkas terem.

Back

JEvents v3.1.8 Stable   Copyright © 2006-2013