Kerékjártó Szeminárium

A Kerékjártó Szemináriumról

A Geometriai Tanszék hivatalos szemináriuma.

A szemináriumi előadások témája a geometria és határterületei, de e meghatározás rendkívül tágan értelmezett.

Egy-egy félévben általában 2-5 külső előadó és ugyanennyi szegedi előadó mutathatja be aktuális kutatási témáit. Nem csak a kollégák, hanem a tehetséges hallgatók, TDK-készítők és PhD-hallgatók részvételére is számítunk előadóként éppúgy, ahogy a hallgatóság soraiban is.

Az előadásokra általában 2-3-4 hetente csütörtökön 12:30 órakor kerül sor. Egy előadás maximum kettő, tipikusan azonban csak egy óra hosszú, helyszíne általában a Bolyai Intézet Riesz-terme. Az egyes előadások időpontjával és helyével is igyekszünk alkalmazkodni az előadó, a Tanszék és a Bolyai Intézet időbeosztásához, ezért minden előadás időpontját és helyét több csatornán is előre meghirdetjük.

A szeminárium féléves várható programjáról a Geometriai Tanszék weboldalának szeminárium rovatában lehet tájékozódni. Az egyes előadásokat a következő csatornákon hirdetjük meg:

  • a Geometriai Tanszék weboldalán a hírek és a szeminárium rovatban,
  • a Geometriai Tanszék hirdetőtábláján a Bolyai Intézetben,
  • a szeminárium Google Calendar naptárjában (ennek saját naptárba való felvételéhez csak kattintson erre a linkre), és
  • a szeminárium "geoszem{at}server.math.u-szeged.hu" levelezési listáján (a feliratkozáshoz a kívánt email-címről a geoszem-join{at}server.math.u-szeged.hu címre kell egy tetszőleges levelet küldeni).

Az előadások előtt rövid összejövetelt tartunk kávéval, teával és süteménnyel. Ennek helyszíne általában a Geometriai Tanszék vagy az előadás helyszíne.

Előadások tartására örömmel fogadunk jelentkezőket illetve javaslatokat. Ezeket szóban vagy telefonon a tanszék bármely munkatársánál, vagy emailben a tanszék "geometria{at}math.u-szeged.hu" email-címén lehet jelezni.

A Kerékjártó Szeminárium története

Fodor Ferenc és Nagy Gábor szervezésében 2003 tavaszán indult egy előadássorozat, melyet a Geometria Tanszék első kinevezett tanszékvezetőjéről Kerékjártó Béla Geometria Szemináriumnak neveztek el. E szeminárium aktivitása 2010 tavaszával alább hagyott.

Tanszéki szervezésben 2008 őszén indult a hallgatók számára is kredit értékkel felvehető kurzusként a Geometriai Szeminárium, mely heti rendszerességű volt (szerda reggel 8-10) és nagyobbik részében a tanszéki kollégák kutatásainak bemutatását szolgálta. E szeminárium aktivitása 2010 tavaszán megszűnt.

A Kerékjártó Szeminárium mindkét korábbi tanszéki előadássorozat örököse, jó tulajdonságainak folytatója.

A Kerékjártó Szeminárium sorozatát 2012-ben indította be Kurusa Árpád.


© 2024 Geometria Tanszék