Hírek

Stipsicz András előadása

Egzotikus négy-sokaságok ciklikus fundamentális csoporttal
A Geometriai Tanszék örömmel teszi közzé, hogy

Stipsicz András (Rényi Intézet, Budapest, Magyarország)

a Kerékjártó Szeminárium keretében előadást tart

Egzotikus négy-sokaságok ciklikus fundamentális csoporttal

címmel.

Az előadás helye és időpontja:

2024. április 11., csütörtök 12:30 óra, Riesz terem
online közvetítés: Zoom Meeting

Az előadás kivonata:
A négy-dimenziós topológia egy alapkérdése, hogy mely sokaságot hordoznak egzotikus (topológiailag egyezō, de differenciálhatóan különbözõ) struktúrákat. A legfontosabb példákra (a gömbfelületre, a tóruszra, vagy a komplex projektív síkra) ez a kérdés nyitott, de a közelmúltban áttörést tudtunk elérni olyan sokaságok esetében, melyek fundamentális csoportja páros rendű ciklikus csoport. A felmerülō új ötletekrōl (és természetesen a kérdéskör tágabban vett környezetérõl) szól majd az elõadás.

 

Tájékoztatás:
az eseményeken rendszerint kép- és hangfelvétel is készül tömegfelvételek formájában, egyben az esemény sajtónyilvános rendezvény is.
A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 2:48. § (2) bekezdése alapján a tömegfelvételek, valamint a nyilvános közéleti szereplés esetén nincs szükség a résztvevők hozzájárulására sem a felvétel elkészítéséhez, sem annak felhasználásához, de az érintetteket erről előzetesen tájékoztatni kell.
Kötelezettségünknek jelen szöveg megjelenítésével teszünk eleget azzal megtoldva, hogy jelezzük: a felvételeket az esemény népszerűsítésére, marketing céllal, online és nyomtatott csatornáinkon keresztül használjuk fel.


© 2024 Geometria Tanszék