Hírek

Ifj. Böröczky Károly előadása

Gömbelhelyezések 8 és 24 dimenzióban - egy Fields medál háttere
A Geometriai Tanszék örömmel teszi közzé, hogy

Ifj. Böröczky Károly (Rényi Intézet, Budapest, Magyarország)

a Kerékjártó Szeminárium keretében előadást tart

Gömbelhelyezések 8 és 24 dimenzióban - egy Fields medál háttere

címmel.

Az előadás helye és időpontja:

2024. február 22., csütörtök 12:30 óra, Riesz terem
online közvetítés: Zoom Meeting

Az előadás kivonata:
Maryna Viazovska részben a 8 és a 24 dimenziós legsűrűbb egységgömbelhelyezés meghatározásáért kapta meg a Fields medált 2022-ben. Az előadás elsősorban az eredmény hátterrét taglalja, hogy hogyan találkozott össze Fourier analízis, Számelmélet és Geometria ebben az elméletben, melynek gyökerei Kepler-re, Lagrange-ra, Gauss-ra, Fejes Tóth Lászlóra, stb nyúlnak vissza. Ha idő engedi, a Joao Ramos-szal és Danylo Radchenko-val közös erősebb eredményeinkről is szó lesz, melyek szerint egy közel legsűrűbb elhelyezés nagyobb darabjai közel 1 valószínűséggel "majdnem" részei a legsűrűbb rácsszerű elhelyezésnek 8 és 24 dimenzióban.

 

Tájékoztatás:
az eseményeken rendszerint kép- és hangfelvétel is készül tömegfelvételek formájában, egyben az esemény sajtónyilvános rendezvény is.
A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 2:48. § (2) bekezdése alapján a tömegfelvételek, valamint a nyilvános közéleti szereplés esetén nincs szükség a résztvevők hozzájárulására sem a felvétel elkészítéséhez, sem annak felhasználásához, de az érintetteket erről előzetesen tájékoztatni kell.
Kötelezettségünknek jelen szöveg megjelenítésével teszünk eleget azzal megtoldva, hogy jelezzük: a felvételeket az esemény népszerűsítésére, marketing céllal, online és nyomtatott csatornáinkon keresztül használjuk fel.


© 2024 Geometria Tanszék