Hírek

Sagmeister Ádám előadása

Az izodiametrikus egyenlőtlenség állandó görbületű terekben és annak stabilitása


A Geometriai Tanszék örömmel teszi közzé, hogy

Sagmeister Ádám Sagmeister Ádám

(ELTE, Magyarország)

a Kerékjártó Szeminárium keretében előadást tart

Az izodiametrikus egyenlőtlenség állandó görbületű terekben és annak stabilitása

címmel.

Az előadás helye és időpontja:

2022. november 17., csütörtök 12:30 óra, Riesz terem
online közvetítés: Zoom Meeting

Az előadás kivonata:
Az izodiametrikus egyenlőtlenséget Bieberbach és Urysohn látták be az euklideszi térben; ez azt mondja ki, hogy a rögzített átmérőjű testek között a gömb térfogata a maximális. Az ezzel analóg állítást igazoljuk a szférikus illetve hiperbolikus terekben, továbbá bizonyítjuk az egyenlőtlenség egy stabilitási verzióját tetszőleges állandó görbületű térben. A fordított izodiamterikus probléma állandó szélességű konvex testek körében keresi a minimális térfogatút. Blaschke és Lebesgue megmutatták, hogy a síkon a Reuleaux-háromszög területe a legkisebb ezek között, a probléma azonban magasabb dimenzióban továbbra is megoldatlan. Kiterjesztjük a síkbeli eredményt tetszőleges állandó görbületű síkra, valamint igazoljuk az egyenlőtlenség egy stabilitási változatát. Az előadásban foglaltak Ifj. Böröczky Károllyal való közös kutatás eredményei.

 

Tájékoztatás:
az eseményeken rendszerint kép- és hangfelvétel is készül tömegfelvételek formájában, egyben az esemény sajtónyilvános rendezvény is.
A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 2:48. § (2) bekezdése alapján a tömegfelvételek, valamint a nyilvános közéleti szereplés esetén nincs szükség a résztvevők hozzájárulására sem a felvétel elkészítéséhez, sem annak felhasználásához, de az érintetteket erről előzetesen tájékoztatni kell.
Kötelezettségünknek jelen szöveg megjelenítésével teszünk eleget azzal megtoldva, hogy jelezzük: a felvételeket az esemény népszerűsítésére, marketing céllal, online és nyomtatott csatornáinkon keresztül használjuk fel.


© 2024 Geometria Tanszék