Hírek

Hajdú Sándor előadása

Nemlineáris splitting-ek fibrált nyalábokon


A Geometriai Tanszék örömmel teszi közzé, hogy

Hajdú Sándor Hajdú Sándor

(University of Antwerp, Belgium University of Antwerp, Belgium)

a Kerékjártó Szeminárium keretében előadást tart

Nemlineáris splitting-ek fibrált nyalábokon

címmel.

Az előadás helye és időpontja:

2022. április 28., csütörtök 12:30 óra,
Riesz terem (BO-107)

Az előadás kivonata:
Az előadásban bevezetjük a 'nemlineáris splitting'-ek fogalmát, melyek az Ehresmann-konnexiók egy általánosításaként értelmezhetők. Alapvető tulajdonságaik megtárgyalása után megmutatjuk, hogy hol bukkannak fel természetes módon a geometriai mechanikában, a Lagrange-rendszerekben és a Riemann és Finsler geometriában. Végül megmutatjuk, hogyan lehet őket differenciálegyenletek különböző aspektusainak vizsgálatára felhasználni. Az előadás témavezetőmmel, Prof. dr. Tom Mestdag-gal való közös munkán alapszik.

 

Tájékoztatás:
az eseményeken rendszerint kép- és hangfelvétel is készül tömegfelvételek formájában, egyben az esemény sajtónyilvános rendezvény is.
A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 2:48. § (2) bekezdése alapján a tömegfelvételek, valamint a nyilvános közéleti szereplés esetén nincs szükség a résztvevők hozzájárulására sem a felvétel elkészítéséhez, sem annak felhasználásához, de az érintetteket erről előzetesen tájékoztatni kell.
Kötelezettségünknek jelen szöveg megjelenítésével teszünk eleget azzal megtoldva, hogy jelezzük: a felvételeket az esemény népszerűsítésére, marketing céllal, online és nyomtatott csatornáinkon keresztül használjuk fel.


© 2024 Geometria Tanszék