Hírek

Fodor Ferenc előadása

Konvex testek átlagszélességére és $\ell$-normájára vonatkozó egyenlőtlenségek stabilitása


A Geometriai Tanszék örömmel teszi közzé, hogy

Fodor Ferenc Fodor Ferenc
(Szeged, Magyarország)

a Kerékjártó Szeminárium keretében előadást tart

Konvex testek átlagszélességére és $\ell$-normájára vonatkozó egyenlőtlenségek stabilitása

címmel.

Az előadás helye és időpontja:

2020. október 1, csütörtök 12:30 óra,
Zoom Meeting 6237505738

Az előadás kivonata:
Barthe megmutatta, hogy azon konvex testek közül, amelyek John-ellipszoidja az egységgömb, a gömb köré írt szabályos szimplexnek maximális az átlagszélessége. Ennek az állításnak a duálisát, azaz, hogy azok között a konvex testek között, amelyek Löwner-ellipszoidja az egységgömb, a gömbbe írt szabályos szimplex minimalizálja az átlagszélességet, Schmuckenschläger bizonyította. A két állítás ekvivalens módon megfogalmazható az $\ell$-norma segítségével is. Az előadásban a fenti egyenlőtlenségek stabilitását igazoljuk, illetve egyes, izotróp mértékekre vonatkozó kapcsolódó egyenlőtlenségekét. Fő eszközeink egyike a geometriai Brascamp-Lieb és fordított Brascamp-Lieb-egyenlőtlenségek stabilitási verziója egyes speciális függvényosztályokra.
Közös eredmény ifj. Böröczky Károllyal (Budapest, Magyarország) és Daniel Huggal (Karlsruhe, Németország).

 

Tájékoztatás:
az eseményeken rendszerint kép- és hangfelvétel is készül tömegfelvételek formájában, egyben az esemény sajtónyilvános rendezvény is.
A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 2:48. § (2) bekezdése alapján a tömegfelvételek, valamint a nyilvános közéleti szereplés esetén nincs szükség a résztvevők hozzájárulására sem a felvétel elkészítéséhez, sem annak felhasználásához, de az érintetteket erről előzetesen tájékoztatni kell.
Kötelezettségünknek jelen szöveg megjelenítésével teszünk eleget azzal megtoldva, hogy jelezzük: a felvételeket az esemény népszerűsítésére, marketing céllal, online és nyomtatott csatornáinkon keresztül használjuk fel.


© 2023 Geometria Tanszék