Hírek

Naszódi Márton előadása

Kvantitatív Színes és Frakcionális Helly-típusú tételek


A Geometriai Tanszék örömmel teszi közzé, hogy

Naszódi Márton Naszódi Márton
(CoGe és ELTE, Budapest, Magyarország)

a Kerékjártó Szeminárium keretében előadást tart

Kvantitatív Színes és Frakcionális Helly-típusú tételek

címmel.

Az előadás helye és időpontja:

2020. november 5, csütörtök 12:30 óra,
Zoom Meeting 6237505738

Az előadás kivonata:
Egy Helly-típusú tétel kvantitatív variánsának prototípusa Bárány, Katchalski és Pach Kvantitatív Térfogat Tétele, amely kimondja, hogy minden $d$ dimenzióban van egy $c_d$ konstans a következő tulajdonsággal. Konvex halmazok $\mathbb{R}^d$-beli tetszőleges olyan véges családjából, melynek tagjainak metszete egység térfogatú, kiválasztható $2d$ tag, melyek metszete legfeljebb $c_d$ térfogatú.
Bemutatjuk a Színes és a Frakcionális Helly-tételek néhány kvantitatív változatát.
Közös munka Damásdi Gáborral, Földvári Viktóriával és Jung Attilával.

 

Tájékoztatás:
az eseményeken rendszerint kép- és hangfelvétel is készül tömegfelvételek formájában, egyben az esemény sajtónyilvános rendezvény is.
A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 2:48. § (2) bekezdése alapján a tömegfelvételek, valamint a nyilvános közéleti szereplés esetén nincs szükség a résztvevők hozzájárulására sem a felvétel elkészítéséhez, sem annak felhasználásához, de az érintetteket erről előzetesen tájékoztatni kell.
Kötelezettségünknek jelen szöveg megjelenítésével teszünk eleget azzal megtoldva, hogy jelezzük: a felvételeket az esemény népszerűsítésére, marketing céllal, online és nyomtatott csatornáinkon keresztül használjuk fel.


© 2023 Geometria Tanszék