Hírek

Szabó Péter Gábor előadása

Egybevágó körök pakolása négyzetben


A Geometriai Tanszék örömmel teszi közzé, hogy

Szabó Péter Gábor Szabó Péter Gábor
(Szeged, Magyarország)

a Kerékjártó Szeminárium keretében előadást tart

Egybevágó körök pakolása négyzetben

címmel.

Az előadás helye és időpontja:

2019. november 28, csütörtök 12:30 óra,
Riesz terem (BO-107)

Az előadás kivonata:
Helyezzünk el $n$ egybevágó kört egy négyzetben úgy, hogy a körök nem lehetnek átlapolók és a pakolás sűrűsége maximális legyen. A feladat megoldása 33 körig ismert, ezek a megoldások főleg számítógéppel támogatott bizonyítások. Az előadáson áttekintünk néhány közelítő és szimbolikus számításon alapuló módszert. Tárgyalunk ismétlődő mintákat, rácspakolásokat és néhány nyitott problémát is.

Íme néhány pillanatkép az eseményről:

images/math-site/meetings/Seminar/20191128-SzaboPG/web/big/IMG_20191128_123454.jpg

 

Tájékoztatás:
az eseményeken rendszerint kép- és hangfelvétel is készül tömegfelvételek formájában, egyben az esemény sajtónyilvános rendezvény is.
A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 2:48. § (2) bekezdése alapján a tömegfelvételek, valamint a nyilvános közéleti szereplés esetén nincs szükség a résztvevők hozzájárulására sem a felvétel elkészítéséhez, sem annak felhasználásához, de az érintetteket erről előzetesen tájékoztatni kell.
Kötelezettségünknek jelen szöveg megjelenítésével teszünk eleget azzal megtoldva, hogy jelezzük: a felvételeket az esemény népszerűsítésére, marketing céllal, online és nyomtatott csatornáinkon keresztül használjuk fel.


© 2024 Geometria Tanszék