Hírek

Laczkovich Miklós előadása

A szabályos háromszög felbontásai egybevágó háromszögekre


A Geometriai Tanszék örömmel teszi közzé, hogy

Laczkovich Miklós Laczkovich Miklós
(ELTE, Budapest, Magyarország)

a Kerékjártó Szeminárium keretében előadást tart

A szabályos háromszög felbontásai egybevágó háromszögekre

címmel.

Az előadás helye és időpontja:

2019. szeptember 12, csütörtök 12:30 óra,
Riesz terem (BO-107)

Az előadás kivonata:
Végtelen sok olyan páronként nemhasonló háromszög létezik, amelyek egybevágó példányaival egy szabályos háromszög kirakható. Az előadásban meghatározzuk ezeket a háromszögeket, és megvizsgáljuk a felbontásokban szereplő részek lehetséges elemszámát. Az, hogy a szabályos háromszög kirakható-e $N$ egybevágó háromszöggel, szorosan összefügg azzal, hogy bizonyos $N$-től függő elliptikus görbék rangja $\mathbb Q$ felett pozitív-e. Megmutatjuk, hogy végtelen sok olyan $N$ van, amelyre a szabályos háromszög nem rakható ki $N$ egybevágó háromszöggel.

Íme néhány pillanatkép az eseményről:

images/math-site/meetings/Seminar/20190912-LaczkovichM/web/big/IMG_20190912_130203.jpg

 

Tájékoztatás:
az eseményeken rendszerint kép- és hangfelvétel is készül tömegfelvételek formájában, egyben az esemény sajtónyilvános rendezvény is.
A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 2:48. § (2) bekezdése alapján a tömegfelvételek, valamint a nyilvános közéleti szereplés esetén nincs szükség a résztvevők hozzájárulására sem a felvétel elkészítéséhez, sem annak felhasználásához, de az érintetteket erről előzetesen tájékoztatni kell.
Kötelezettségünknek jelen szöveg megjelenítésével teszünk eleget azzal megtoldva, hogy jelezzük: a felvételeket az esemény népszerűsítésére, marketing céllal, online és nyomtatott csatornáinkon keresztül használjuk fel.


© 2024 Geometria Tanszék