Hírek

Hajnal Péter előadása

Geometriai hipergráfok, a szemi-random módszer két geometriai alkalmazása


A Geometriai Tanszék örömmel teszi közzé, hogy

Hajnal Péterr Hajnal Péter
(Szeged, Magyarország)

a Kerékjártó Szeminárium keretében előadást tart

Geometriai hipergráfok,
a szemi-random módszer két geometriai alkalmazása

címmel.

Az előadás helye és időpontja:

2018. november 29, csütörtök 12:30 óra,
Riesz terem (BO-107)

Az előadás kivonata:
Több geometriai probléma esetén definiálhatunk egy hipergráfot (véges alaphalmaz, bizonyos éleknek nevezett részhalmazaival), ami jelentős geometriai információt hordoz. Sokszor a hipergráf kombinatorikus vizsgálata geometriailag is érdekes eredményekhez vezet.
Erre mutatok két példát. Az egyik egy Erdős-Gowers Ramsey-típusú kérdéssel fogalkozik: Mekkora elemű síkbeli ponthalmaz esetén garantált, hogy találhatunk $n$ pontot halmazunkból, amelyek vagy általános helyzetűek vagy kollineaárisak? Payne és Wood eredményét javítjuk. A másik Heilbronn-féle kérdéskör egy problémája négyszögekre.
Az eredmények közösek Szemerédi Endrével.

 

Íme néhány pillanatkép az eseményről:

images/math-site/meetings/Seminar/20181129-HajnalP/web/big/IMG_20181129_123559.jpg

Tájékoztatás:
az eseményeken rendszerint kép- és hangfelvétel is készül tömegfelvételek formájában, egyben az esemény sajtónyilvános rendezvény is.
A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 2:48. § (2) bekezdése alapján a tömegfelvételek, valamint a nyilvános közéleti szereplés esetén nincs szükség a résztvevők hozzájárulására sem a felvétel elkészítéséhez, sem annak felhasználásához, de az érintetteket erről előzetesen tájékoztatni kell.
Kötelezettségünknek jelen szöveg megjelenítésével teszünk eleget azzal megtoldva, hogy jelezzük: a felvételeket az esemény népszerűsítésére, marketing céllal, online és nyomtatott csatornáinkon keresztül használjuk fel.


© 2024 Geometria Tanszék