Hírek

Bakó-Szabó Alexandra előadása

Véletlen politópok térfogatának varianciájáról


A Geometriai Tanszék örömmel teszi közzé, hogy

Bakó-Szabó Alexandra Bakó-Szabó Alexandra

(Szegedi Tudományegyetem, Magyarország)

a Kerékjártó Szeminárium keretében előadást tart

Véletlen politópok térfogatának varianciájáról

címmel.

Az előadás helye és időpontja:

2023. május 4., csütörtök 12:30 óra, Riesz terem
online közvetítés: Zoom Meeting

Az előadás kivonata:
Aszimptotikus felső korlátot igazolunk olyan véletlen politópok súlyozott térfogatának varianciájára, amelyek egy K konvex testből választott n független véletlen pont konvex burkaként állnak elő, ahol a pontokat egy alkalmas, előírt (nem feltétlenül egyenletes) eloszlás szerint választjuk. A K testre csak gyenge simasági feltételeket szabunk ki. Polaritás segítségével aszimptotikus felső korlátot adunk K köré írt véletlen politópok átlagszélességére is. Közös munka Fodor Ferenccel (Szeged).

 

Tájékoztatás:
az eseményeken rendszerint kép- és hangfelvétel is készül tömegfelvételek formájában, egyben az esemény sajtónyilvános rendezvény is.
A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 2:48. § (2) bekezdése alapján a tömegfelvételek, valamint a nyilvános közéleti szereplés esetén nincs szükség a résztvevők hozzájárulására sem a felvétel elkészítéséhez, sem annak felhasználásához, de az érintetteket erről előzetesen tájékoztatni kell.
Kötelezettségünknek jelen szöveg megjelenítésével teszünk eleget azzal megtoldva, hogy jelezzük: a felvételeket az esemény népszerűsítésére, marketing céllal, online és nyomtatott csatornáinkon keresztül használjuk fel.


© 2024 Geometria Tanszék