Hírek

Vígh Viktor előadása

Véletlen közelítések körpoligonokkal


A Geometriai Tanszék örömmel teszi közzé, hogy

Vígh Viktor Vígh Viktor
(Szeged, Magyarország)

a Kerékjártó Szeminárium keretében előadást tart

Véletlen közelítések körpoligonokkal

címmel.

Az előadás helye és időpontja:

2021. március 25, csütörtök 12:30 óra,
Zoom Meeting 6237505738

Az előadás kivonata:
Legyen $K$ egy konvex lemez, amely előáll egységkörlemezek metszeteként, és $\mu$ egy valószínűségi mérték $K$-n. Válasszunk $n$ független véletlen $X_1,\ldots, X_n$ pontot $K$-ból $\mu$ szerint, és jelölje $K_n$ az $X_1,\ldots, X_n$ pontokat tartalmazó összes egységkörlemez metszetét. Ekkor $K_n$ egy $K$-ba írt véletlen körpoligon. Az előadásban összefoglaljuk a $K_n$-ről ismert eredményeket abban az esetben, ha $\mu$ az uniform valószínűségi mérték $K$-n, valamint bemutatjuk a vizsgált általánosítási irányokat is. Néhány új eredményt mutatunk abban az esetben, ha $\mu$ a $K$ határára koncentrált. Ha az idő engedi, körülírt modelleket is vizsgálunk dualitás segítségével.
Az előadás Osztényi Józseffel közös munkán alapszik.

 

Tájékoztatás:
az eseményeken rendszerint kép- és hangfelvétel is készül tömegfelvételek formájában, egyben az esemény sajtónyilvános rendezvény is.
A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 2:48. § (2) bekezdése alapján a tömegfelvételek, valamint a nyilvános közéleti szereplés esetén nincs szükség a résztvevők hozzájárulására sem a felvétel elkészítéséhez, sem annak felhasználásához, de az érintetteket erről előzetesen tájékoztatni kell.
Kötelezettségünknek jelen szöveg megjelenítésével teszünk eleget azzal megtoldva, hogy jelezzük: a felvételeket az esemény népszerűsítésére, marketing céllal, online és nyomtatott csatornáinkon keresztül használjuk fel.


© 2024 Geometria Tanszék