Hírek

Molnár Lajos előadása

Izometriák és közepeket megőrző leképezések mátrix- és operátoralgebrákon


A Geometriai Tanszék örömmel teszi közzé, hogy

Molnár Lajos Molnár Lajos
(Szeged és Budapest, Magyarország)

a Kerékjártó Szeminárium keretében előadást tart

Izometriák és közepeket megőrző leképezések mátrix- és operátoralgebrákon

címmel.

Az előadás helye és időpontja:

2021. február 11, csütörtök 14:30 óra,
Zoom Meeting 6237505738

Az előadás kivonata:
A pozitív definit mátrixok kúpján fontos Riemann-struktúrák definiálhatók, melyeknek számos alkalmazásaik vannak. Ezen struktúrákhoz természetes módon tartoznak távolság- illetve középfogalmak. Az előadásban teljes leírását adjuk a kapcsolódó izometriáknak mint geometriai transzformációknak valamint közepeket mint algebrai műveleteket megőrző leképezéseknek. Nem szorítkozunk a véges dimenziós esetre, eredményeinket operátoralgebrai környezetben is tárgyaljuk.

 

Tájékoztatás:
az eseményeken rendszerint kép- és hangfelvétel is készül tömegfelvételek formájában, egyben az esemény sajtónyilvános rendezvény is.
A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 2:48. § (2) bekezdése alapján a tömegfelvételek, valamint a nyilvános közéleti szereplés esetén nincs szükség a résztvevők hozzájárulására sem a felvétel elkészítéséhez, sem annak felhasználásához, de az érintetteket erről előzetesen tájékoztatni kell.
Kötelezettségünknek jelen szöveg megjelenítésével teszünk eleget azzal megtoldva, hogy jelezzük: a felvételeket az esemény népszerűsítésére, marketing céllal, online és nyomtatott csatornáinkon keresztül használjuk fel.


© 2022 Geometria Tanszék