LaTeX fordító és szerkesztő környezet Windows telepítése

Készítette: Nagy Gábor Péter.

A LaTeX matematikai szövegek számítógépes készítésére szolgáló programcsomag. Kezdetben kissé szokatlan lehet, hogy nem egy Word-höz hasonló "azt kapod, amit látsz" (WYSIWYG) típusú szövegszerkesztő, hanem HTML-hez hasonlóan egy ún. forrásfájlt szerkesztünk, amiből a LaTeX fordítóprogramja elkészíti a PDF fájlt.

A szükséges környezet telepítése is két részből áll:

  1. A LaTeX fordítókörnyezetet tartalmazó programcsomag. Ennek több Windows-os megvalósítása létezik, a két legismertebb a MikTeX és a TeX Live. Mi az utóbbi telepítését javasoljuk, de igazából nem jelenthet nagy problémát a MikTeX használata sem.
  2. A LaTeX forrásfájlok szerkesztése. A felhasználó valójában ezt a programot használja, a fordítás a háttérben, szinte láthatatlanul történik. Eltérően a fordítókörnyezet programcsomagjaitól, melyek szinte mind nyílt forráskódúak és ingyenesek, LaTeX szerkesztőprogramok között van több zárt, fizetős program. Utóbbira példa a WinEdt, míg nyílt forráskódúak között a legnépszerűbb a TeXnicCenter. A mi javaslatunk a TeXstudio program lesz.

A LaTeX fordító környezet telepítése

A TeX Live programcsomag telepítése az

install-tl.zip

fájl letöltésével kezdődik. Ezt kitömörítve futtatni kell a

install-tl-advanced.bat
fájlt. A telepítés elég sokáig tart és stabil internet kapcsolat szükséges hozzá.

A LaTeX szerkesztő környezet telepítése

A TeXstudio honlapjának Download fejezetében kell a megújabb stabil változatot kiválasztani. Ez jelenleg a 2.5-ös verzió. A telepítés a Windows-ban szokott módon történik. A telepítő ellenőrzi, hogy a fordítóprogram és további komponensek telepítve vannak-e. Általában nincs szükség további lépésre. Amennyiben szükséges, a program kezelőfelületének nyelve a

Options --> Configure TeXstudio... --> General --> Language

menüben állítható magyarra ("hu").

Fontos!!! Magyar nyelvű szövegek készítéséhez le kell tölteni a magyar.ldf fájlt, és elhelyezni a forrásfájlt tartalmazó könyvtárban!

Pár szó magáról a LaTeX-ról

Számos online LaTeX segédanyag van, ezek közül magyar nyelven Tómács Tibor prezentációja különösen használhatónak tűnik. (Az érdemi LaTeX ismertetés a 15. diánál kezdődik.) További anyagokat és hivatkozásokat találunk itt.

Angol nyelven a LaTeX Wiki oldalt ajánljuk, valamint a Google kereső intenzív használatát.

Néhány alapvető megjegyzés:

Az első LaTeX fájl elkészítése

Készítettem egy rövid LaTeX mintafájlt, érdemes tanulmányozni és a TeXstudio programban lefordítani.

Ehhez másoljuk a mintafájlt a TeXstudio szerkesztőjébe és mentsük el. A fordítást az TeXstudio fordítás ikonokra kattintva tehetjük meg. Az ikonok leírása:

  1. PDF fájlba fordítja és a TeXstudio beépített nézőkéjében meg is jeleníti a LaTeX fájlt.
  2. PDF fájlba fordítja a LaTeX forrásfájlt.
  3. A TeXstudio saját PDF nézőkéjében megjeleníti a PDF fájlunkat.

Megjegyzés: LaTeX linuxos környezetben

Linuxos környezetben a LaTeX használata jóval természetesebb. A TeX Live a legtöbb disztribucióban csomagból telepíthető, pl. Debian/Ubuntu típusúak esetén a

sudo apt-get install texlive-base texlive-math-extra texlive-science texlive-generic-extra \ 
texlive-latex-extra texlive-lang-hungarian

paranccsal. A TeXstudio új verzóját a program honlapjáról lehet letölteni és csomagból telepíteni. A használat a fentiek szerint történik.