A kombinatorika szeminárium következő 2 előadása

november 21. (péntek)

10:00, Szőkefalvi-Nagy terem: Markó Roland (Universitat Bonn)

15:00, Haar terem: Simonyi Gábor (Rényi Intézet)

Markó Roland: Nemdeterminisztikusan tesztelhető gráf paraméterek

Egy gráf paramétert tesztelhető, amennyiben megfelelő mértékben becsülhető az értéke minden egyszerű G gráfra azon információ alapján, amit $G$ egy korlátos méretű uniforman véletlenül kiválasztott feszített részgráfjából nyerünk. Az f gráf paramétert nemdeterminisztikusan tesztelhetőnek nevezünk, ha léteznek k és m pozitív egészek (m \leq k) és egy g "tanúsítvány" paraméter, ami k-élszínezett gráfok paramétere és őmaga tesztelhető, továbbá minden G-re f(G)=\max g(G'), ahol a maximum azokon az élszínezett G'-kon fut, amelyekből ha töröljük az m-nél nagyobb címkéjű színekkel ellátott éleket és a többi él színéről megfeledkezünk, akkor éppen G-t látjuk.

A két tesztelhetőségi fogalom kapcsolatáról fogok beszélni, különösképpen arról, hogy a tesztelhetőséghez szükséges mintaméret hogyan becsulhető felülről, ha ismerjük a tanusítvány által megkövetelt mintaméretet.

Simonyi Gábor: Lokális kromatikus szám

A címben szereplő fogalmat Erdős Pál, Füredi Zoltán, Hajnal András, Komjáth Péter, Vojtech Rödl és Seress Ákos egy 1986-ban megjelent cikke vezette be. Ez a színezési paraméter azt méri, hogy hány színnek kell feltetlenül előfordulnia a legtarkább (zárt) csúcsszomszédságban, ha a gráfot jól színezzük. A színezés nem kell, hogy optimális legyen, használhatunk a kromatikus számnal több színt is. Meglepő módon érdemes is többet használni, létezik olyan gráf, ami sok színnel színezhető jól úgy, hogy minden csúcs a sajátjan kívül csak legfeljebb két színt "lásson" a szomszédain (ez azt mutatja, hogy lokális kromatikus száma legfeljebb 3), míg a kromatikus száma tetszőlegesen nagy. Az előadás néhány az utóbbi években elért, a lokális kromatikus számmmal kapcsolatos eredményt próbál összefoglalni.

Az előadás alapjául szolgáló eredmények a következő kollegák különböző részhalmazaival közös dolgozatokban szerepelnek: Körner János, Bojan Mohar, Concetta Pilotto, Tardos Gábor, Sinisa Vrecica, Zsbán Ambrus.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk,

Péter

Supported by TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0073 projekt, "Telemedicina fókuszú kutatások Orvosi, Matematikai és Informatikai tudományterületeken"