A következő kombinatorika szeminárium ideje

november 29. (péntek), 10:45 (modulo a pesti vonat késése),

helye a szokásossá váló

Kalmár Intézet, Árpád tér, szemináriumi szoba (második emelet, a folyosó vége)

és előadása:

Simonovits Miklós (Rényi Intézet): Extremális gráfelmélet a 21. században

Amikor a gráfelmélet a 20. század közepén gyors fejlődésnek indult, a terület számos kisebb területből állt, de volt már néhány nagyobb elmélet is benne. Ezek egyike volt az extremális gráfelmélet. Azóta a terület óriási fejlődésen ment keresztül. Az extremális gráfelmélet ma is az egyik centrális területe a kombinatorikának, gráfelméletnek, de persze egészen más, mint az 1960-as években. Erről a fejlődésről fogok beszélni, néhány témát kiragadva, néhány tételen, illetve tételsoron keresztül illuztrálva ezt a mérhetetlen fejlődést. Az előadás egyik motivációja az, hogy 1910-ben született Turán Pál, 1913-ban Erdős Pál, és a közelmúltban fejeztem be róluk két nagyobb survey cikket.

Előadásomban elsősorban a hozzám közelebb álló területekre koncentrálok, pl. a Turán típusú extrém problémákra, az elfajult extrém problémákra, a Turán-Ramsey extrém problémákra, és az Erdős-Kleitman-Rotschchild típusú tételekre.

Az előadásom nem tételez fel előismereteket.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk,

Péter

Supported by TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0073, Telemedicine Oriented Research in the Fields of Mathematics, Informatics and Medical Sciences