A következő (III. 8. (péntek), 10:00, Farkas-terem) kombinatorika szeminárium előadása

Pluhár András: Friss eredmények hipergráf színezésekkel és játékokkal kapcsolatban

A hatvanas évek elején bizonyította Erdős, hogy egy n-uniform hipergráf 2-színezhető, ha az élszáma 2n-1-t nem haladja meg. Egy véletlen konstrukcióval pedig azt, hogy van olyan cn22n élű hipergráf, ami már nem 2-színezhető. Véletlen nélkül nem nagyon volt ismert jó eredmény, nemrégiben viszont Heidi Gebauer konstruált 2n+o(1) élű, nem kettő színezhető n-uniform hipergráfot.

Egyfajta színezést jelentenek (Picker győzelme esetén) a Chooser-Picker játékok. Itt, a szokásostól eltérően, nem felváltva veszik a játékos egy hipergráf csúcsait, hanem Picker kivesz kettőt, majd Chooser elosztja őket (egyet megtart, a másik Pickeré). Chooser akkor nyer, ha megszerzi a hipergráf egy teljes élet. Beck József sejtése szerint Picker nyer, ha Breaker (romboló) nyer ugyanazon a hipergráfon.

Fiachra Knox adott egy ellenpéldát; van olyan 15 pontú 3-uniform hipergráf, amelyre Breaker nyer a Maker-Breaker játékban, de Chooser nyeri a Chooser-Picker játékot.

Egy fontos speciális esetben viszont Bednarska-Bzdega (Bzd\c{e}ga) igazolta egy korábbi sejtesünket (Cs-M-P), vagyis ha az Erdős-Selfridge feltétel teljesül, akkor Picker nyer.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk,

Péter