A következõ (XII. 22. (CSÜTÖRTÖK), 14:00) kombinatorika szeminárium elõadása: [Találkozzunk a szobámnál, ha szükséges felmegyünk a ma;sodik emeletre és keresünk termet.]

Csaba Béla (Birmingham): Ore-típusú gráfpakolási problémák

Legyen G és H két egyszerû n csúcsú gráf. G és H pakolható, ha egymás mellé berajzolhatók K_n-be úgy, hogy K_n minden élét legfeljebb az egyik gráf használja. Másképpen nézve: pakolhatók, ha G a H komplementerének részgrafja. Hol az egyik, hol a másik megfogalmazás a célszerûbb, mindkettõ használatos.

Egy G-beli él Ore-foka a végpontjai fokának összege, a G gráf Ore-foka pedig az élei Ore-fokának a minimuma. A definíciót Ore tétele motiválja Hamilton körökrõl: ha G Ore-foka n, akkor van benne Hamilton kör. Ennek általánosításaként több új kérdést tettek mostanában fel arról, milyen fok és Ore-fok korlátok mellett pakolható G és H (vagy: lesz H komplementerének részgráfja G). Kostochka és Yu egy eredményérõl lesz fõkent szó, mely a 30 évtizedes Sauer-Spencer tétel Ore-féle változata. Ezt egy speciális esetben megjavítjuk. Ha marad idõ, szó lesz egy másik, kapcsolódó sejtésrõl is.

Minden érdeklõdõt szeretettel várunk,

Péter