A következõ kombinatorika szeminárium szokatlan idõben, szokatlan helyen lesz: Március 4. (péntek),!! 14:00 !!, !! Kerékjártó-terem !!

Székely László (University of South Carolina): Evolúciós fák rekonstrukciója és tesztelése

A szeminárium elsõ felében az evolúciós fák rekonstrukciójának matematikai kritériumairól lesz szó, kitérve a terület filozófiai problémáira. Utána két sztochasztikus modellrõl beszélek amelyek biomolekuláris sorozatok evolúcióját próbálják modellezni. A rekonstrukció és tesztelés ideális esetben (szochasztikus modellekrõl lévén szó) közel egy valószínûséggel mûködhet.

Ezért a számítási bonyolultság mellett egy másik bonyolultságot is figyelembe kell venni: milyen hosszú sorozatok kellenek ahhoz, hogy közel egy valószínûséggel mûködjon a rekonstrukció és a tesztelés? Ezekrõl aszimptotikusan éles eredményeket fogok mutatni.

És végul megjelenik a kombinatorika: a fenti eredmények kulcsfontosságú eszközei olyan vizsgálatok, amelyek arról szólnak, hogy milyen kombinatorikai struktúrákkal lehet megkülönböztetni különbözõ (evolúciós) fákat, illetve milyen közös struktúrákat lehet mindig találni két különbözõ fában.

Minden érdeklõdõt szeretettel várunk,

Péter