A kombinatorika szeminárium következő előadása a szokott időben (IX. 20-án, 10:00-kor) SZOKATLAN HELYEN: Vályi-terem lesz. Az előadás

Pluhar András: Fedés fákkal és kis maximális fokú gráfokkal (közös munka, társak: Balogh Józsi, Pavel Kochol és Xing Xing)

Nash-Williams tétele leírja, hány fával fedhető le egy G gráf. Szeretnénk állításokat kapni arra az esetre, mi történik, ha kevesebb fát használunk, mint amennyi szükséges. Pontosabban azt akarjuk, hogy a kimaradó élek gráfjának maximális foka a lehető legkisebb legyen. Bemutatunk egy (sajnos megbukott) sejtést, mely azért elég tanulságos.

További érdekes esetek lépnek fel, ha G síkgráf. (Ekkor Nash-Williams tétele szerint a fedéshez 3 fa elég.) Elérhető viszont, hogy két fával fedve csak egy pici fokszámú gráf maradjon ki (az alsó/felső korlátok péntek 10-ig fogadások tárgyát kepezhetik :-). Igazából az is elerhető, hogy 3 fával teljesen lefedjük G-t, és az egyik fa maximális fokszámára egy abszolút konstans adható.

Végül egy pontos állítást is tudunk: ha G outerplanar, akkor éleinek fedéséhez 1 fa és egy max 3 fokú gráf elég, ennyi viszont kell is.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk,

Péter