Tisztelt Doktoranduszok!

Szó szerint továbbítom az alábbi levelet (francia nyelvismeret híján nem ellenőriztem a lehetőségeket).     2009. március 18. 

CzG

 

Tárgy: PhD-téma-, postdoc- és álláslehetőségek Franciaországban minden tudományterületen
Kedves Partnereink!

A most tavasszal beadandó franciaországi ösztöndíj-lehetőségek egy újabb „csokrát” ajánlom szíves figyelmükbe – ezek a különböző tudományterületek igen széles skáláját lefedik, ám az egyes programoknál szükség lesz az érdeklődők aktív „kutatómunkájára”, mert pl. az Association Bernard Gregory (ABG) honlapján http://www.abg.asso.fr/  egyidejűleg több száz, teljesen különböző szakterületet célzó lehetőség található, a részletes és célzott ismertetésre pedig e keretek között – érthető okokból – nincs mód.

A felhívások legtöbbje kis leleménnyel angolul is megtalálható, a nyelvismeret tekintetében azt lehet mondani, hogy általában nincs szükség a francia nyelv magas szintű ismeretére, ha az adott kutatócsoportban a hibátlan kommunikáció más nyelven is megoldható.

Míg a legtöbb lehetőség néhány héten belüli beadási határidőhöz kötött, szeretném ismételten felhívni a figyelmüket, hogy az ABG honlapján folyamatosan friss tudományos munkalehetőségeket találnak, így érdemes oda rendszeresen vissza-visszatérni.