Hírek

Naszódi Márton előadása

Színes Helly-típusú tételek ellipszoidokra


A Geometriai Tanszék örömmel teszi közzé, hogy

Naszódi Márton Naszódi Márton
(Rényi és ELTE, Budapest, Magyarország)

a Kerékjártó Szeminárium keretében előadást tart

Színes Helly-típusú tételek ellipszoidokra

címmel.

Az előadás helye és időpontja:

2020. március 19, csütörtök 12:30 óra,
Riesz terem (BO-107)

Az előadás kivonata:
Helly klasszikus tételének sok általánosítása közül két fajtát kiemelünk. Egyrészt a kvantitatív változatokat, azaz azokat, ahol ahelyett, hogy egy pontot keresnénk a halmazok metszetében, azt követeljük meg, hogy a metszet térfogata, beírt gömbjének sugara, stb., legyen legalább valamekkora, másrészt a színes változatokat, amelyekben konvex halmazoknak nem egy, hanem több családját vizsgáljuk. Olyan eredményeket mutatunk majd be, amelyek mindkét fajta általánosítási típusba beleesnek. Íme egy példa. Adott $R^d$-beli konvex halmazoknak $3d$ családja (a színosztályok). Tegyük fel, hogy a színosztályokból tetszőlegesen egy-egy halmazt választva, a kapott $3d$ halmaz metszete tartalmaz legalább $1$ térfogatú ellipszoidot. Ekkor valamelyik színosztály összes tagjának a metszete tartalmaz legalább $d^{-O(d)}$ térfogatú ellipszoidot.
Közös munka Damásdi Gáborral és Földvári Viktóriával.

 

Tájékoztatás:
az eseményeken rendszerint kép- és hangfelvétel is készül tömegfelvételek formájában, egyben az esemény sajtónyilvános rendezvény is.
A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 2:48. § (2) bekezdése alapján a tömegfelvételek, valamint a nyilvános közéleti szereplés esetén nincs szükség a résztvevők hozzájárulására sem a felvétel elkészítéséhez, sem annak felhasználásához, de az érintetteket erről előzetesen tájékoztatni kell.
Kötelezettségünknek jelen szöveg megjelenítésével teszünk eleget azzal megtoldva, hogy jelezzük: a felvételeket az esemény népszerűsítésére, marketing céllal, online és nyomtatott csatornáinkon keresztül használjuk fel.


© 2020 Geometria Tanszék