Hírek

Lángi Zsolt előadása

Koebe poliéderek centrálása


A Geometriai Tanszék örömmel teszi közzé, hogy

Lángi Zsolt Lángi Zsolt
(BME, Budapest, Magyarország)

a Kerékjártó Szeminárium keretében előadást tart

Koebe poliéderek centrálása

címmel.

Az előadás helye és időpontja:

2019. március 21, csütörtök 12:30 óra,
Riesz terem (BO-107)

Az előadás kivonata:
Domokos et al. vetette fel olyan homogén sűrűségű konvex poliéderek létezésének kérdését minden kombinatorikus osztályban, melyeknek minden lapja, éle és csúcsa tartalmaz egyensúlyi pontot a poliéder tömegközéppontjára nézve. Ilyen poliéderekre lehetséges jelöltek lehetnének a Koebe poliéderek, azaz olyan poliéderek, melyek minden éle érint egy megadott gömböt , és a fenti tulajdonságot kielégítik a gömb középpontjára nézve. A Koebe-Andreev-Thurston tétel egy következménye szerint Koebe poliéderek minden kombinatorikus osztályban léteznek, és Möbius transzformációk erejéig egyértelműek, így adódik a kérdés, hogy igaz-e, hogy minden Koebe poliéderhez létezik-e olyan Möbius transzformáció, mely a tömegközéppontját a gömb középpontjába viszi. Az előadásban megmutatjuk, hogy ez az állítás igaz majdnem minden, a szakirodalomban előforduló középpont fogalomra, de a tömegközéppontra nem tudjuk. A bizonyítás alkalmas hiperbolikus vektormezők integrálgörbéinek topologikus tulajdonságainak vizsgálatán alapul.

 

Íme néhány pillanatkép az eseményről:

images/math-site/meetings/Seminar/20190321-LangiZs/web/big/IMG_20190321_123222.jpg

Tájékoztatás:
az eseményeken rendszerint kép- és hangfelvétel is készül tömegfelvételek formájában, egyben az esemény sajtónyilvános rendezvény is.
A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 2:48. § (2) bekezdése alapján a tömegfelvételek, valamint a nyilvános közéleti szereplés esetén nincs szükség a résztvevők hozzájárulására sem a felvétel elkészítéséhez, sem annak felhasználásához, de az érintetteket erről előzetesen tájékoztatni kell.
Kötelezettségünknek jelen szöveg megjelenítésével teszünk eleget azzal megtoldva, hogy jelezzük: a felvételeket az esemény népszerűsítésére, marketing céllal, online és nyomtatott csatornáinkon keresztül használjuk fel.


© 2020 Geometria Tanszék