Hírek

Makai Endre előadása

Gömbkarakterizációk


A Geometriai Tanszék örömmel teszi közzé, hogy

Makai Endre Makai Endre
(Rényi, Budapest, Magyarország)

a Kerékjártó Szeminárium keretében előadást tart

Gömbkarakterizációk

címmel.

Az előadás helye és időpontja:

2019. február 28, csütörtök 12:30 óra,
Riesz terem (BO-107)

Az előadás kivonata:
Legyen $X$ vagy $S^d$ (szférikus $d$-tér), vagy ${\Bbb{R}}^d$, vagy $H^d$ (hiperbolikus $d$-tér). Legyenek $K,L \subset X$ nemüres belsejű zárt konvex halmazok. Legyenek $\varphi , \psi $ az $X$-nek kongruenciái. Az $S^d$-ben egy gömbön egy $\pi /2$-nél kisebb sugarú gömböt értünk. Tetel. Minden $(\varphi K) \cap (\psi L)$ metszet centralisan szimmetrikus akkor es csak akkor, ha $K,L$ kongruens gombok. Ennek a tetelnek valtozataikent tudjuk jellemezni azokat a $K,L$ parokat, amelyekre csak minden kompakt, vagy minden kis fenti metszet centralisan szimmetrikus. Tetel. Tovabba tegyuk meg fel, hogy $K.L$ barmely hatarpontjanal rendelkezik tamaszgombbel. Ekkor minden ${\text{cl}}\,{\text{conv}}\,[(\varphi K) \cup (\psi L)]$ zart konvex burok centralisan szimmetrikus akkor es csak akkor, ha $K,L$ kongruens gombok.
Közös eredmények J. Jeronimo-Castro-val.

 

Íme néhány pillanatkép az eseményről:

images/math-site/meetings/Seminar/20190228-MakaiE/web/big/IMG_20190228_123406.jpg

Tájékoztatás:
az eseményeken rendszerint kép- és hangfelvétel is készül tömegfelvételek formájában, egyben az esemény sajtónyilvános rendezvény is.
A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 2:48. § (2) bekezdése alapján a tömegfelvételek, valamint a nyilvános közéleti szereplés esetén nincs szükség a résztvevők hozzájárulására sem a felvétel elkészítéséhez, sem annak felhasználásához, de az érintetteket erről előzetesen tájékoztatni kell.
Kötelezettségünknek jelen szöveg megjelenítésével teszünk eleget azzal megtoldva, hogy jelezzük: a felvételeket az esemény népszerűsítésére, marketing céllal, online és nyomtatott csatornáinkon keresztül használjuk fel.


© 2020 Geometria Tanszék