Diszkrét matematika II. gyakorlat (MBNXK112G)
2024 tavaszi félév

Időpont: szerda 12:00-13:30
Hely:
Haar terem
Gyakorlatvezető:
Zádori László (http://www.math.u-szeged.hu/~zadori/)

Tematika:

Számelmélet: oszthatóság, euklideszi algoritmus, prímfelbontás, lineáris diofantoszi egyenletek, kongruenciák, Euler és Fermat tételei. Összeszámlálási alapfeladatok, szitaformula, binomiális tétel. Gráfok: fák, páros gráfok; a gráfelmélet elemei. Absztrakt algebrai alapfogalmak: algebrai struktúrák és konstrukciók, homomorfiatétel. Félcsoport, csoport, Lagrange-tétel.

Irodalom:
1, Szendrei Ágnes: Diszkrét matematika, Polygon, 1994, 1996, 1998, 2000, 2002.
2, Kalmárné Németh Márta, Katonáné Horváth Eszter, Kámán Tamás: Diszkrét matematikai feladatok, Polygon, Szeged, 2003.

Letölthető feladatsor (A letölthető feladatsor anyagát dolgozzuk fel gyakorlaton.):

Követelmények: A kurzus folyamatos számonkérésű, a gyakorlatok látogatása kötelező. Legfeljebb háromszor lehet hiányozni, különben a hallgató teljesítménye nem értékelhető. Különösen méltányolandó ok (pl. tartós betegség) esetén a kari Tanulmányi Bizottságnál kérvényezett kedvezményes tanulmányi renddel (lásd TVSZ 9. pont) lehet felmentést kapni az óralátogatási kötelezettség alól.

Heti rendszerességgel (11-12 alkalommal) lesznek CooSpace-tesztek. Minden teszt egy hétig fut, hétszer lehet kitölteni, és a legjobb kitöltés eredménye lesz a végleges. A tesztekkel összesen 33 pont gyűjthető.

Lesz 5 db röpdolgozat,  melyekre összesen 27 (egyenként 6 pont) pont szerezhető.  A kb. 15 perces röpdolgozatokat a gyakorlat végén írják majd meg.

Lesz két kilencvenperces zárthelyi dolgozat, amelyekre összesen 40 (egyenként 20) pontot lehet szerezni.

A gyakorlaton tehát összesen 100 pont szerezhető.

Menetrend:
röpdolgozat: 2. hét, 4. hét, 6. hét, 9. hét, 11. hét;
zárthelyi dolgozat: 7. hét (március 27.), 13. hét (május 8.)

Ponthatárok, gyakorlati jegy:
50 pont alatt: elégtelen
50 ponttól: elégséges
63 ponttól: közepes
76 ponttól: jó
88 ponttól: jeles

Javítás, pótlás: a CooSpace-teszteket és a röpdolgozatokat nem lehet utólag se pótolni, se javítani. A  zh-k pótlására csak igazolt hiányzás esetén van lehetőség egyeztetett időpontban.

Az elégtelen gyakorlati jegy javítására a vizsgaidőszakban egy alkalommal lesz lehetőség. Ez egy 67 pontos zárthelyi dolgozat az egész félév anyagából, amely a a félév folyamán kitöltött CooSpace-tesztekkel együtt a fenti ponthatárok szerint határozza meg a gyakorlati jegyet.

A kurzussal, előadással és vizsgával kapcsolatos minden további információ megtalálható a tárgy előadója,  Dr. Waldhauser Tamás honlapján. Szintén ezen a honlapon találhatók az előadások vázlatai, és az anyaghoz kapcsolódó videók.